VIP mejdany mne nezajímají, důležitá je práce, říká herec Vladimír Polívka

11. červen 2016

Na umělce si člověk hrát musí, ve chvíli, kdy by měl působit jako umělec, tak je to sama o sobě hra. Ale stále existuje cesta, která se vyhýbá povrchním médiím a kterou jdou herci a umělci, se kterými má čest pracovat. „Nemusím se potýkat s žádnými VIP mejdany, to vůbec nechci dělat, pro mne je důležitá práce,“ vysvětluje herec Vladimír Polívka.

On sám se nepovažuje za velkého talenta, ale přiznává, že je dříč. „Vybojovat si pozici mezi skutečně talentovanými lidmi je vždycky těžké,“ říká v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou.

Zanedlouho bude mít premiéru filmová pohádka Strašidla režiséra Zdeňka Trošky. „V podobě pana Trošky jsem narazil na člověka, který je prudce inteligentní, ví, co dělá a chce to dělat,“ přibližuje.


Herec Vladimír Polívka se narodil v Ženevě, dětství strávil v Brně, závodně se soustředil na snowboarding, po několikaměsíčním pobytu v Kanadě vystudoval pražskou DAMU. Zajímá ho výtvarné umění a měl také jazzovou kapelu.

Ve Zlíně představoval tři nové filmy: pohádka Řachanda, drama Zločin v Polné a Muzikál aneb Cesty ke štěstí. Film a divadlo lze spojit – přiznává, že film ho baví, na druhé straně není vůbec jednoduché dělat divadlo, které člověka zabezpečí.

Pochvaluje si také filmový festival ve Zlíně. „Takové něžné Karlovy Vary, ale s naprostou precizností a profesionalitou,“ srovnává.

A co se týče divadla, tak tam ho čeká premiéra představení hry Vzkříšení. „Před premiérami mám úzkosti, že tohle nikoho nemůže bavit. Ale u tohohle si říkám, že by to mělo zajímat každého, protože mne by to obrovsky zajímalo,“ upozorňuje.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.