Vít Klusák a Filip Remunda: Prezident prolomil tabu. Na Albertově se sešli ultrapravičáci a Miloš Zeman je podpořil

18. listopad 2015

Cyklus dokumentárních snímků Český žurnál pokračuje. Česká televize odvysílala film Pět zrození Eriky Hníkové o porodech v české nemocnici a 19. listopadu uvede dokument režisérské dvojice Víta Klusáka a Filipa Remudy o Andreji Babišovi s názvem Matrix AB.

Žádost o natáčení sepsal Vít Klusák prý velmi neutrálně. „Napsal jsem, že mě zajímá pan Babiš, protože je zajímavý,“ uznává úskok, protože v tu dobu měl v hlavě jiný plán. Chtěl se zabývat střetem zájmů, v němž se ministr financí ocitá. „Připadá mi důležité, že pan Babiš přepsal pravidla politické kultury v Česku,“ vysvětluje svou motivaci a připomíná, že až dosud tu fungovalo oddělení politiky, byznysu a médií.

Na kritiky, podle nichž v dokumentu zněla především slova politických protivníků Andreje Babiše, má Vít Klusák jednoduchou odpověď: „Oslovili jsme i jeho podporovatele, ale nepřáli si s námi mluvit.“

Sám ministr financí se v dokumentu Matrix AB téměř nevyjadřuje, dokument plyne a Vít Klusák neklade otázky. „Věděl jsem, že kdybych se začal ptát, natáčení skončí,“ popisuje okamžiky, kdy Andrej Babiš natáčení skutečně téměř zastavil. „Mimo kameru jsem mu položil pár otázek a hned byl oheň na střeše,“ přibližuje Vít Klusák.

Čtěte také

Na začátku vzbudila propaganda na Ukrajině strach...

Dokumentarista Filip Remuda se vydal na Ukrajinu se záměrem natočit deziluzi místních ve snímku s názvem Blízký daleký východ. „Nechtěli jsme suplovat práci válečných reportérů,“ upozorňuje v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Čtěte také

V té souvislosti nastiňuje práci, kterou na Ukrajině odvádí propaganda. „Na začátku v lidech vzbudí strach, aby se báli i svých sousedů, pak navrhne řešení, třeba spojení s Ruskem,“ zmiňuje a dodává: „Nakonec dojde k ozbrojenému střetu. Následně skončíte bez peněz, bez práce, půlka sousedů zmizí.“

Východisko vidí Filip Remunda ve zdravém rozumu, byť podle jeho ukrajinských kolegů hraje propaganda ve válce důležitou roli. „Na Ukrajině bych se snažil vystupovat stejně jako tady,“ soudí však.

Filip Remunda, dokumentarista

Miloš Zeman je vrchní velitel ozbrojených sil, hlavní voják, upozorňují

Oba dokumentaristé vyrazili do ulic a natáčeli také 17. listopadu. „Je neuvěřitelné, že prezident oslavuje svátek demokracie na xenofobní demonstraci, kde promlouvají zástupci hnutí Islám v ČR nechceme,“ shodují se. „Prezident prolomil tabu. Na Albertově se sešli ultrapravičáci, příznivci německé Pegidy a prezident jim vyjádřil podporu. To se mě dotklo,“ přiznává Vít Klusák.

Příznivci Miloše Zemana se zřejmě objeví v připravovaném dokumentu o českých vojácích v Afghánistánu. „Musíme si uvědomit, že Miloš Zeman je vrchní velitel ozbrojených sil, hlavní voják. Tento pán by měl rozhodovat o případném vstupu do války,“ připomínají dokumentaristé.

Zajímá vás víc? Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio