Vladimír Pikora vydává ekonomický román: Systém může jednou padat jako domino

25. listopad 2014

„Snažíme se popsat složitý problém, ale nikoliv makroekonomickým způsobem, ale tak, jak ho lidé zažívají na vlastní kůži,“ říká ekonom Vladimír Pikora. Se svou ženou Markétou Šichtařovou vydává již třetí knihu, ale tentokrát jde o ekonomický román nazvaný Lumpové a beránci. Nejenom o něm mluvil v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Zápletka knihy se odehrává v německé bance, ve které pracuje mladý pár, který zjistí, že se blíží krach bank napříč Evropou. „Když jsme něco psali, tak jsme museli mít data. Tady jsme mohli pustit fantazii,“ říká.

Román může být pro řadu lidí detektivkou, přesto nemá daleko k realitě a někteří čtenáři mohou nalézt i něco, co vypovídá o současném stavu financí. „Popisujeme, co dělat, když se nedostanete ke svým penězům a nikdo už kartu nechce akceptovat,“ nastiňuje.

Čtěte také

Podle něj se svět po finanční krizi v roce 2008 nijak nepoučil, začala se vymýšlet různá řešení, jak zamaskovat problémy bankovního sektoru. „Dluh se neustále kumuluje a bude se muset jednou nějak řešit,“ podotýká.

Dokud si budou všichni myslet, že když půjčí státu, tak jim peníze vrátí, tak všechno funguje. „Jednoho dne se ale dostaneme do bodu, kdy zadlužení bude tak vysoké, že si řekneme: Už vám nepůjčíme. A celý systém začíná padat jako domino,“ varuje.

Finanční krize nás nijak nepoučíla, míní Vladimír Pikora

Ocitl se Vladimir Pikora na black listu médií? A jak se dívá na otázku přijetí eura? I to jste se mohli dozvědět v Hostu Radiožurnálu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio