Vladimír Velčovský z ČOI: Nejzranitelnější skupinou spotřebitelů jsou senioři

9. červenec 2013

Nedáme si říct. To o nás, Češích, říká Vladimír Velčovský, ředitel České obchodní inspekce, když se zamýšlí nad tím, proč se stále a opět necháváme klamat. A nejohroženější skupina? Senioři.

Vývoj se nezastaví. Doba jde stále dopředu a nepoctiví obchodníci toho využívají. „Starší generace často tolik neovládá elektronická média – nástrahy elektronické doby přitom stále postupují,“ uvažuje Vladimír Velčovský v rozhovoru s Patricií Strouhalovou.

Právě senioři tak bývají nejohroženější skupinou, tedy tou, na níž nekalí prodejci mohou nejsnadněji – a nejvíc – vydělat. Vezměte si třeba takové předváděcí zájezdy.

Čtěte také

Koncem května Česká obchodní inspekce uvalila rekordní pokutu za reklamní akce zaměřené na důchodce. „Udělili jsme rekordní pokutu za opakované prohřešky ve vztahu k zákonu o ochraně spotřebitele. Podali jsme také návrh na odebrání živnostenského oprávnění – je však na spádovém živnostenském úřadu, zda bude firmě oprávnění nakonec opravdu odebráno,“ říká Vladimír Velčovský.

Jaká opatření proti nekalým prodejcům a jejich chování na předváděcích zájezdech nyní Česká obchodní inspekce chystá? I to se v rozhovoru dozvíte.

Témat, o nichž Patricie Strouhalová s Vladimírem Velčovským mezi 10. a 11. hodinou mluvila, bylo mnohem víc. Jak je to například s prodejem ovoce a zeleniny podél silnic? Kdo kontroluje kvalitu vín?

Záznam celého rozhovoru s Vladimírem Velčovským a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio