Vladimír Vojanec

10. březen 2011

Slouží jako filtr v našem těle a právě dnes oslavují. Ano, řeč je o našich ledvinách a dnešním Mezinárodním dni ledvin. Pokud bychom si na jejich zdraví chtěli připít, čím by to mělo být? „Měli bychom si připít stolní vodou a večer si dát nějakou dobrou šťávu nebo čaj,“ radí Vladimír Vojanec, primář hemodialyzačního střediska na Bulovce a čtvrteční host Lucie Výborné. Ta se jej zeptala nejen na ideální pitný režim, ale například i na to, jak je možné, že přibližně každý desátý člověk má problém s ledvinami, přestože o tom nemusí ani vědět. Po 11. hodině Vladimír Vojanec odpovídal i na otázky posluchačů v on-line rozhovoru.

Až deseti procentům lidí nefungují ledviny tak, jak by měly. A co je alarmující, většina z těchto lidí o svých problémech neví. Ledviny, které nepracují správně, totiž vůbec nemusí bolet. I proto Vladimír Vojanec upozorňuje: „Právě dnes probíhá ve vybraných nefrologických ambulancích screeningové vyšetření, a to zdarma. Jde o vyšetření jednak rizikových faktorů, jednak moči, hladiny cukru v krvi a krevního tlaku.“

Nemoci ledvin bychom neměli podceňovat. Jsou zrádné právě proto, že se můžou dlouho rozvíjet prakticky bez příznaků. Role ledvin v těle je přitom nenahraditelná. Víme o nich, že v našem těle hrají roli filtru. A kromě toho, že filtrují krev a odvádějí škodlivé látky z těla, také regulují množství tekutin v těle.

„Podílejí se však také na krvetvorbě a mají důležitou roli pro kostní metabolismus,“ doplňuje host Lucie Výborné a upozorňuje tak, že tělo je mechanismus, v němž vše souvisí se vším. Cukrovka a vysoký krevní tlak – i to tak mohou být faktory, který by nás měly vést ke znepokojení o stav našich ledvin.

Otázka, která v souvislosti s ledvinami často přichází na přetřes, a to nejen v odborných časopisech, bývá pitný režim. Všichni se shodují, že právě ten je pro činnost našich ledvin klíčový, rady týkající se konkrétního množství a typu tekutin, které bychom během dne měli vypít, se však liší. „Pitní režim sám o sobě nedokáže preventivně ledviny zachraňovat, jde však o určitý předpoklad pro to, aby se mohly vylučovat odpadní látky a netvořily se močové kameny,“ upozorňuje Vladimír Vojanec.

Lucie Výborná se svým hostem Vladimírem Vojancem ve studiu Radiožurnálu

Pitný režim by podle něj měl být především pestrý. „Kromě minerálních vod by měl obsahovat stolní vody i ovocné šťávy. Pitný režim je navíc třeba přizpůsobit i dalším onemocněním,“ vysvětluje doktor.

Stačí podle něj při běžných klimatických podmínkách vypít 1,5 a 2 litry tekutin denně? Jak se žije člověku po transplantaci ledvin a jak taková operace vlastně vypadá? Otázky na tyto i na další otázky v rozhovoru zazněly.

Záznam celého rozhovoru s Vladimírem Vojancem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Po 11. hodině Vladimír Vojanec usedl před monitor počítače, aby zodpověděl i ty z posluchačských dotazů, na něž se během vysílání nedostalo. Čtěte dále a dozvíte se například to, kolik by měl člověk vypít během náročného aerobního cvičení, zda může činnost ledvin souviset s akné nebo na jaké internetové adrese hledat další informace o problémech spojených s našimi ledvinami.

autor: als
Spustit audio