Vlastimil Rábek, soudní znalec v oboru doprava a pedagog v oblasti analýz dopravních nehod

13. červenec 2012

Ví, kolik vydrží naše auta, ví, kolik vydrží naše kosti, klouby. Soudní znalec v oboru dopravních nehod Vlastimil Rábek říká, že po 17 letech v oboru už po silnicích nejezdí jako řidič, ale spíš jako znalec.

Člověk se na jednu stranu diví, co všechno je možné, protože doprava je neuvěřitelně rozmanitá. Když by měl vybrat typické kolize, tak jsou to ty spojené s odbočováním. „Nic proti vesničanům, sám jsem z vesnice, ale ve velkém městě se často ukáže, že ztratili jízdní návyky a vjíždí pod kola tramvají, myslí, že když mají zelenou, tak nemusí dávat přednost protijedoucím a podobně,“ vypočítává Vlastimil Rábek.

Dalšími typickými zástupci jsou prý motorkáři v noci. „Opět nic proti motorkářům, sám jezdím na motorce. Problém je, že i když motorkář má přednost, ale jede v noci například na devadesátce 140 kilometrů v hodině, tak bez ohledu na přednost je viníkem nehody. Svou rychlou jízdou deformuje návyky a zkušenosti člověka, který mu přednost má dát,“ upozorňuje soudní znalec.

„S některými nehodami se člověk srovnává hůř, například na nehody, při kterých dojde k úmrtí dětí, si nezvyknete nikdy. Ale v nějakém tom drilu už jsem, takže usínám klidně,“ říká Vlastimil Drábek, který nezřídka vstává v noci k novým a novým případům.

Co všechno umí experti vyčíst z trosek dopravních nehod? Jaký význam mají rekonstrukce silničních karambolů? A jak banální někdy bývají příčiny tragických havárií? I na to se moderátorka Lucie Výborná Vlastimila Rábka zeptala.

Záznam celého rozhovoru s Vlastimilem Rábkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: mjp
Spustit audio