Vlastimil Vondruška: Všechny doby si z husitství vyďobávaly to, co se jim právě hodilo

23. září 2014

„Husitská doba nemá hrdiny, je to období lidí,“ myslí si spisovatel a historik Vlastimil Vondruška. První díl jeho Husitské epopeje je právě v knihkupectví. Fandil při psaní některému z táborů? Zeptala se ho moderátorka Lucie Výborná.

Pohledy na husity jsou rozporuplné, uznává spisovatel Vlastimil Vondruška, který ovšem přiznává, že během psaní obvykle fandí vítězům.

„Husité byli vítězní, a proto jim fandím,“ osvětluje a připomíná, že Češi jsou ve vnímání hrdinů specifičtí. „Málo se umíme ztotožnit s vítězi,“ myslí si. „Uznáváme duchovně vyspělé, ale od těch, kteří bojují, se držíme stranou.“

Čtěte také

„Všechny doby si z husitství vyďobávaly to, co se jim právě hodilo,“ připomíná Vlastimil Vondruška. Za nejhorší považuje, když se historie zmocní politici a ideologové nebo i média a umělci. „Pokud tu kaši přenesou tvůrci do učebnic, pohled v knihách může být zkreslený,“ varuje.

A co si z husitství vzal sám Vlastimil Vondruška? „Snažím se dívat historickým pohledem a očistit minulost od fám,“ odpovídá známý spisovatel. Jak však připomíná, historie se opakuje, má své mechanismy. „Člověk by si neměl nechat kazit náladu tím, co chtějí ti nahoře,“ připomíná.

Vlastimil Vondruška napsal první díl Husitské epopeje

Proč i dnes Jan Hus stále vyvolává kontroverzní reakce? A kdy vyjdou další díly Husitské epopeje? Také to jste mohli slyšet po 10. hodině na Radiožurnálu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio