Volba prezidenta České republiky

V pátek 8. února celý den vysíláme přímým přenosem volbu prezidenta České republiky. Z tohoto důvodu neuslyšíte pravidelný rozhovor s hostem Dopoledního Radiožurnálu. Ve středu 6. a ve čtvrtek 7. února jimi byli oba kandidáti: profesor Jan Švejnar a prezident Václav Klaus. Zajímalo nás, jak se na volbu připravovali a na co se zaměřili ve svých projevech. Ptali jsme se také na jejich názor na současnou politickou kulturu v Česku. V sobotu 9. února bude hostem herec David Prachař.

Jak se připravili na volební pátek?

Na své středeční schůzi se poslanci a senátoři nedohodli na způsobu volby prezidenta. Podle Václava Klause by bylo logické, aby volba byla tajná. "Bylo tomu tak před pěti lety, i když to byla volba dramatická, devítikolová, a nikoho nenapadlo, aby byla veřejná," říká prezident.

Nejen proto, že nepanuje shoda na způsobu volby, nemají kandidáti představu, jak volební pátek proběhne.
Profesor Jan Švejnar dodává, že formálně má program časový rozvrh, ale nikdo neví, jak to bude ve skutečnosti. "Budu mít projev a pak se uvidí, jak rychle půjdou 3 kola volby," odpovídá kandidát na prezidenta České republiky.

O čem bude jejich projev?

Současný prezident bude ve svém projevu částečně rekapitulovat své uplynulé období a představí svůj pohled do budoucna. Jeho oponent se zaměřil na budoucnost, na vize, kam by měla Česká republika směřovat.

Jaký je rozdíl mezi českou politickou kulturou dnes a v 90. letech?

Když profesor Švejnar porovnává současnou českou politickou kulturu s tou v 90. letech, domnívá se, že dříve byla čistší. Dnes je sice, podle jeho slov, vyspělejší, nicméně jí stále chybí demokratické prvky. Prezident Klaus si myslí, že trochu zhrubla. Není to však záležitost jen česká, podobně je tomu i ve světě. Již delší dobu hruběji než dříve mluví dnes i děti ve škole, hruběji se mluví v médiích, proto se nedomnívá, že hádky politiků mají vliv na obecnou společenskou kulturu.

Znamenají dnes autority a ideály méně, než kdysi?

Jan Švejnar si myslí, že neznamenají méně, ale je jich méně. A jedním z důvodů je, že žijeme rychleji. Sám uznává například Jamajčana Sira Arthura Lewise, jednoho z prvních ekonomů, kteří dostali Nobelovu cenu, amerického vědce Johna Nashe, z Čechů pak Karla IV. a Tomáše Garrigue Masaryka.

Václav Klaus více než autority či ideály hovoří o idejích a o ně bojuje. Především o svobodu a demokracii. Citlivě vnímá jejich pošlapávání a je mu líto, že se smiřujeme s tím, že nám stát stále více zasahuje do života.

Oba prezidentští kandidáti na závěr odpovídali na dotazy posluchačů Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu.

Záznam celých rozhovorů s prezidentem Václavem Klausem a profesorem Janem Švejnarem si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: lep
Spustit audio