Vychází komiks o Zátopkovi. „Je to příběh o srdci,“ říkají autoři Jaromír 99 a Jan Novák

9. květen 2016

Na české pulty přichází další knižní komiks. Jmenuje se „Zátopek… když nemůžeš, tak přidej!“ a pochází z dílny hudebníka a kreslíře známého pod pseudonymem Jaromír 99, který na příběhu legendárního olympionika Emila Zátopka spolupracoval se spisovatelem Janem Novákem. Oba dva také zavítali do studia Hosta Radiožurnálu.

“Nejlepší komiksoví vypravěči jsou ti, co umí vyprávět v mezerkách mezi obrázky,“ připomíná Jaromír 99 v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou. Vše začalo tím, že spisovatel Jan Novák začal psát scénář k filmu, který se ale nerealizoval.

„Napadlo mne, že scénář je vlastně libreto pro komiks,“ dodává Jan Novák s tím, že biografie celého života sportovce není jednoduchá, neboť brzy končí. „Náš příběh je o okamžiku, kdy Zátopek zářil, kdy se postavil systému v době, kdy tady seděli hokejisté a lidé se houpali ze šibenic,“ říká.

Dodává také, že právě Emil Zátopek se dokázal systému vzepřít, ne snad z politických důvodů, ale z jakési cechovní běžecké cti.

Čtěte také

A jak snadno se výtvarníkovi hledá komiksová podoba figury? Nejdříve studoval mnoho dobových fotografií ze závodů v Londýně a v Helsinkách. „Vypadal trochu jako můj táta, měl vysoké čelo, řídké vlasy dozadu sčesané,“ vysvětluje Jaromír 99.

Na reálném příběhu s reálnou postavou pracoval porvé. Nejdříve začal uprostřed knihy, Emila Zátopka z dětství kresil až na konci.

Jan Novák, Jaromír 99

Pro Jaromíra 99 to byla také první práce s barvami. Staré antukové trati v cihlově červené nebo temnější fialová, tedy barvy Dukly. „Hodně jsem si všímal agitačních plakátů. Chtěl jsem, aby byla atmosféra 50. let trochu jiná, většinou se to točí jako temná doba, jako noir“ přibližuje.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio