Výplach bělidlem, frekvenční léčba. Lidé jsou ochotni věřit všemu, říká parazitolog

30. květen 2017

Někteří prodejci jsou schopni v honbě za zákazníky prezentovat velké nesmysly. Jedním z nich jsou i některé přípravky slibující odstranění nebezpečných parazitů z lidského těla. „Nikdo ale nemluví o případech, které se nepovedly,” upozorňuje Roman Kuchta z Parazitologického ústavu Akademie věd.

Před časem se na internetu objevil nový „hit”: údajně účinný boj s parazity za pomoci MMR, tedy takzvaného mistrovského minerálního roztoku a jeho derivátů. „Jde o jednoduchoou chemickou látku, která má údajně vyčistit organismus od všeho,” upřesňuje Roman Kuchta.

A o nic zdravého podle něj prý rozhodně nejde. „Jde de facto o bělidlo, které se používá třeba k čištění bazénů. Používá se ve velmi ředěných koncentracích, ale při špatném naředění může popálit horní zažívací trakt.”

Frekvenční léčba? Nesmysl

Internetoví propagátoři boje s parazity se ovšem neomezují jen na MMR. Nabízejí také takzvanou metodu frekvenční léčby parazitů. A lidem, kteří mají základní přírodovědné vzdělání, prý přijde zcela absurdní.

„Tato metoda vznikla už před desítkami let. Tehdy se zjistilo, že určité frekvence odpovídají určitým organismům v našem těle. Z frekvencí, které vyšlete do těla, je prý možné zjistit, které parazity máte v těle,” kroutí hlavou Roman Kuchta.

Lidé jsou dnes podle něj zkrátka ochotni věřit všemu. „Děsím se toho, že člověk s vážným zdravotním problémem bude dlouhá léta marnit čas neodbornými experimenty místo toho, aby šel k lékaři.”

Parazitolog Roman Kuchta při výzkumu na Aljašce

Paraziti nejsou jen zlo. Někteří mohou léčit

Z obávaných parazitů se už brzy může stát i účinný nástroj léčby. Alespoň z některých. Terapie cizopasnými červy je už ve třetí fázi klinických zkoušek a v budoucnu zřejmě půjde o zcela legální léčbu.

„Klinické testy zatím nedopadly zcela jednoznačně, do budoucna bychom ale za pomoci této léčby mohli vyléčit některé typy autoimunitních chorob: od alergií přes záněty střev po mentální problémy,” vypočítává Roman Kuchta z Parazitologického ústavu Akademie věd.

autor: als
Spustit audio