Vysoké důchody se v Řecku týkají mála lidí. Většina Řeků žije skromně, říká bloggerka Pavla Smetanová

4. říjen 2015

Pavla Smetanová píše knihy, bloguje a pracuje jako delegátka cestovní kanceláře. Začátky jejího života na Korfu však nebyly jednoduché.

Svou roli hrají kulturní rozdíly. Pro usazení se v zahraničí musí mít člověk dobrodružnou povahu, jak potvrzuje ve vysílání Hosta Radiožurnálu. Důležitou roli hraje také otevřenost, aby vás nezaskočily některé pro Středoevropana netypické zvyky.

„V Řecku není přátelství mezi mužem a ženou,“ prozrazuje Pavla Smetanová jeden z kulturních rozdílů. „Kontakt s muži není přijatelný, na to jsem si musela zvyknout,“ dodává.

Bez dlouhého rozmýšlení pak připomíná další kulturní rozdíl: „Děti jsou malí bohové a Řekové je milují.“ Proto není běžné nechat vztekající nebo plačící dítě jen tak stát na ulici. V takovém případě vám ho Řekové s údivem dovedou.

Čtěte také


Pavla Smetanová o své knize Řecká ruleta a řecké krizi
„Vysvětluji v ní, že třeba vysoké důchody se v Řecku týkají jen mála lidí. Spousta žije spíš skromně a mnozí i pod hranici chudoby,“ upozorňuje.

Navázání přátelství s Řeky by mohlo být jednoduché, kdyby se o ně nesnažila v dospělém věku. „Když se přistěhujete, neumíte jazyk a všichni už mají své známé nebo přátele. To vy potřebujete kamarády a musíte si je najít,“ přibližuje háček v navazování vztahů mezi dospělými lidmi vůbec. I to je důvod, proč si přátele našla spíš mezi cizinci.

Myšlenky na návrat do Česka ji však neprovázejí. „Nikdy jsem se nechtěla vrátit,“ potvrzuje. A když má vyjmenovat něco, co jí v Řecku chybí, napadá jí kromě české části rodiny pivo a také vycházky do lesa na houby.

Zajímá vás víc? Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio