Wabi Daněk a The Tap Tap: Co se s Rosou na kolejích děje, to unese jenom dobrá písnička

20. květen 2017

Wabi Daněk zemřel přesně před rokem, 16. listopadu 2017. Bylo mu 70 let. Pár měsíců před tím byl hostem Patricie Strouhalové ve studiu Radiožurnálu. Povídali si o spolupráci se skupinou The Tap Tap a jejich videoklipu. Připomeňte si písničkáře rozhovorem z května minulého roku.

Rosu na kolejích hrál víc než deset tisíckrát a pořád ji měl rád. A tak se nebránil tomu písničku předělat – na Nohu na kolejích ve zpracování s The Tap Tap a dovyprávět tak životní příběh Lou Fanánka Hagena, zpěváka kapely Tři sestry, který přišel v mládí o nohu při přecházení železniční trati. Je to hodně černý humor. „Jak říká Nešpor: Když se zvednou koutky, tak se líp dýchá,“ smál se ve studiu Radiožurnálu Wabi Daněk.

Humor měl zpěvák rád v každé podobě a s Tap Tapem pracoval s přestávkami 15 let. „Zamiloval jsem si je. Je to čistý entusiasmus, u mnohých i talent, ale většina si chce jenom zahrát. Žasnu nad kumštem Šimona Ornesta ukočírovat ten ansámbl tak, že z toho je vynikající muzika.“

Pár dní po rozhovoru s Patricií Strouhalovou měl vystupovat v Praze se Spirituál Kvintet na výstavišti k osmdesátým narozeninám Jiřího Tichoty. „Se Spirituál Kvintet jsme se potkali na Portě. Dělají to 50 let a dělají to báječně.“

Podle Wabiho Daňka měl člověk poslouchat Spirituál Kvintet stále, i po letech. „Je to dokonale zvládnutá muzika. Necítíte tam ani prášek upracovanosti, dělají to s nadhledem a jsou opravdu talentované individuality a mají smysl pro humor, což je podstatné,“ popisoval Wabi.

Zpěvák zemřel v listopadu 2017 po dlouhé nemoci. Kvůli ní musel v létě stejného roku všechny své koncerty zrušit.

autor: pst
Spustit audio