Z novináře knězem. Naučili jsme se, že za nás přemýšlí někdo jiný, říká Karol Lovaš

Vedl rozhovor s Vasilem Biľakem a byl u zatýkání Vladimira Mečiara. Slovenská novinařina 90. let byla vzrušující prací, zvlášť pro mladého člověka jako Karol Lovaš. Pak následoval zlom a dnes tento novinář působí jako římskokatolický kněz a řeholní kanovník v klášteře v Želivi.

Jednou novinář, vždycky novinář, tvrdí se. A podle Karola Lovaše se dá skloubit kněžské poslání s novinářskou profesí. „Novinář i kněz jsou oba nositeli dobrých zpráv,“ tvrdí. Dobrých zpráv se totiž lidem příliš nedostává. „V práci i doma po vás pořád někdo něco chce. A když člověk přijde do kostela, očekával by, že ho tam spíš povzbudí,“ konstatuje.

Dobré zprávy si však nepředstavuje jako vtipy, po kterých se člověk usmívá od ucha k uchu. Zásadní pro společnost je přemýšlení. „Protože jsme se naučili, že za nás vždycky přemýšlí někdo druhý,“ domnívá se.

Novinář podle jeho slov potřebuje talent, dravost a drzost. „Jenže bez vzdělání je člověk jen lehkou děvou, kterou si mocní můžou přehazovat a zneužívat. Když se na to podíváme blíž, jsou dvě profese, které můžete dělat bez vzdělání, prostitutku a novináře,“ vysvětluje.

Spousta lidí v mediálním světě pracuje bez vzdělání. „Škola je ale na místě. Politici jsou obrazem novinářů a jejich úrovně,“ uvažuje Karol Lovaš v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou. Ruku v ruce se vzděláním pak jde dle jeho slov zkušenost.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio