Za exekuce může byznys s chudobou. Věřitelé by měli být zodpovědnější, radí Daniel Hůle

28. únor 2018

Každý desátý Čech starší 15 let má exekuci, počet zadlužených za poslední roky výrazně stoupl. Jsou Češi skutečně nejméně finančně odpovědným národem v Evropě? Rozhodně ne, je přesvědčen Daniel Hůle ze společnosti Člověk v tísni. „Příčinou je i nemravný systém, který u nás vedl k obchodu s bídou a ke kumulaci exekucí,“ říká v rozhovoru s Petrem Králem.

Jakkoliv je dnes situace v Česku špatná, blýská se prý na lepší časy. A to už od roku 2014, kdy se radikálně snížily odměny advokátů. „V tu dobu přestalo být výhodné vymáhat korunové pohledávky a obchodovat je. Tehdy se prodávaly až za 130 % nominální hodnoty!“

Dalším významným milníkem pak byl rok prosinec 2016. Právě tehdy vstoupila v platnost regulace lichvy, což mimo jiné zahrnovalo i zastropování případných sankcí dlužníkům. „Nových nespravedlností už vzniká radikálně méně, nakumulovalo se ale hodně problémů z dřívějška, které je třeba řešit,“ shrnuje Daniel Hůle.

Čechům chybí dluhová gramotnost

Přestože se v souvislosti s dluhy a exekucemi často mluví o takzvané finanční gramotnosti, problém podle Daniela Hůle spočívá v něčem jiném. „Finanční“ a „dluhová“ gramotnost – to jsou totiž dvě zcela odlišné věci. „Řada současných programů zaměřených na finanční gramotnost se věnuje prkotinám. Bankovní poplatky nebo jak ušetřit na výběru z bankomatu… to je sice fajn, ale bavíme se o úsporách maximálně pár stokorun měsíčně,“ upozorňuje.

Zato taková „dluhová gramotnost“, to je prý něco úplně jiného. A paradoxně ji prý nepotřebují ani tak ti nejchudší. „Lidé méně vzdělaní a s menšími příjmy jsou většinou zvyklí balancovat s penězi a žít trochu chuději. Na druhé straně tu máme středostavovské rodiny, které vůbec nepředpokládají, že mohou vypadnout ze zaměstnání, mít úraz…“

Lidé méně vzdělaní a s menšími příjmy jsou většinou zvyklí balancovat s penězi a žít trochu chuději. Na druhé straně tu máme středostavovské rodiny...

Daniel Hůle

A dopadnout to může tragicky. Pokud jsou totiž lidé zvyklí brát si po dlouhá léta statisícové úvěry, které pak vždy bez problémů splatí, může být nečekaný výpadek příjmů skutečně fatální.

Zodpovědnost věřitelů

Řešením vysokého počtu exekucí uvalených na české domácnosti může být podle Daniela Hůleho motivace samotných věřitelů, aby dohlíželi na své vlastní riziko. „Máme tu množinu dobrovolných věřitelů, ať už jsou to instituce, které poskytují půjčky, nebo třeba pronajímatelé bytů. Ti by měli bedlivěji zvažovat rizika svého podnikání,“ uvažuje expert na půjčky a dluhy.

autoři: Petr Král , als

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.