„Zabíjel sovětský voják“. Během okupace zemřelo na 250 lidí, připomíná historik Prokop Tomek

21. srpen 2014

Sovětská okupace z 21. srpna 1968 je dodnes jedním z velkých traumat novodobých českých dějin. „Pozornost se většinou věnuje přímo srpnu a několika nadcházejícím měsícům. Tomu, co během dalších 20 let následovalo, se kupodivu dosud nikdo příliš nevěnoval,“ říká v rozhovoru s Lucií Výbornou historik Prokop Tomek, spoluautor Černé knihy okupace. Ta přináší příběhy obětí sovětských okupantů z let 1969 až 1989.

Normalizace, to byla rezignace, apatie – a také všudypřítomní sovětští vojáci. „Žilo jich tu přibližně 75 tisíc, kromě toho tu s nimi byli i jejich rodinní příslušníci,“ udává „V průběhu let tak samozřejmě došlo k řadě incidentů,“ dodává.

Srpnová okupace si tak sice v roce 1968 vyžádala 135 obětí, vinou okupantů ale v následujících dvaceti letech zahynulo dalších bezmála 250 Čechoslováků.


Jedním z případů, o nichž vyšla celá pravda najevo až v posledních měsících, je vražda 17leté Táni Máčikové, která byla zastřelena v roce 1971 v pražské Liliové ulici. Až 42 let po její smrti se rodina dozvěděla pravdu. „Vrahem byl sovětský voják, pravděpodobně šlo o čin v pominutí smyslů,“ říká historik.

A nešlo o obyčejné „nehody“. „Šlo o politikum. Ti, kteří incidenty mezi sovětskými vojáky a československými občany vyšetřovali, k nim přistupovali jako k potenciálně politicky výbušným událostem. Příbuzní obětí byli často zastrašováni, vyšetřující orgány se navíc často snažily svalit vinu na československé občany.“

Sovětští okupanti se podle něj v Československu chovali dost specificky. „Vojáci byli velmi bezohlední ke svému okolí, kromě toho však byli i nuceni jezdit dlouhé trasy bez odpočinku! Jejich velitelé je nešetřili a nebrali ohled ani na to, že se vojenské kolony pohybují na území hustě obydleném civilním obyvatelstvem.“

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: als
Spustit audio