Začíná čínský rok ohnivé Opice. A ta umí být zlobivá, upozorňuje sinolog Vít Vojta

8. února po 10. hodině se ve vysílání Radiožurnálu přálo vše nejlepší do nového roku. Právě v tento den začíná nový čínský rok ohnivé Opice. Na opici bychom si podle sinologa Víta Vojty měli dát pozor. Umí být dobrý pozorovatel, ale má sklony k nestálosti a potměšilosti.

„Číňané jsou pověrčiví, ale vědí, že jejich horoskopy fungují,“ vysvětluje překladatel Vít Vojta v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou. Označení roků jsou pak zkratky, které se často vytrhávají z kontextu. Oheň je podle tohoto sinologa jen zástupný výrazem, který Číňané zasazují do širšího kontextu. Oheň berou jako znak srdce, radosti, citů, emocí a také davové psychózy.

Opice pak bývá dobrým pozorovatelem, pozoruje terén a kombinuje poznatky. Má navíc schopnost syntézy a bývá vychytralá. „Má sklony k nestálosti a potměšilosti. Nemusí být nutně škůdce, ale je zlobivá,“ nastiňuje charakteristiku tohoto symbolického zvířete Vít Vojta.

Čínský opičí král je postava, která prohlédla prázdnotu, a to je úplně nejlepší schopnost. „Opičák měl schopnost vidět skrze masky. To je výzva,“ konstatuje Vít Vojta, který pracuje jako překladatel mimo jiné také obchodních jednání.

Čtěte také


Tradiční drobný střádal je nepřítelem ekonomiky. Mladí Číňané vidí spotřební vzory v televizi a seriálech a učí se chovat podobně. To je to, co člověka dělá lepším, myslí si.

„V oblasti byznysu jsem ale spíš poradcem a mediátorem, protože vedu jednání a snažím se vysvětlovat a pochopit, kde jsou nedorozumění,“ přibližuje kontakty lidí z tak odlišných kultur jako je Česká republika a Čína. „Mamut a mravenec někdy spolupracují hodně obtížně,“ domnívá se.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio