Západní medicína někdy nenabízí odpovědi. V takových případech může pomoci ta čínská, tvrdí Jiří Bílek

6. březen 2015

Moderátorka Lucie Výborná je z pohledu čínské medicíny naprosto v pořádku. Jiří Bílek, prezident Komory tradiční čínské medicíny, to poznal podle jejího ducha, pro který čínská medicína používá označení šen.

Čínská medicína používá tři základní způsoby vyšetření. K jedné z nich lékař nepotřebuje žádné nástroje. „Základní je rozhovor,“ potvrzuje Jiří Bílek. Možná se vám to může zdát banální, ale i pouhým dotazováním a vyptáváním se lékař může mnohé dozvědět.

Další metodou je pak mezi veřejností známé hodnocení jazyku. Lékař pohlédne na jazyk a ohodnotí jeho tvar, prokrvení nebo povlak. Třetí vyšetřovací metoda závisí na pohmatu pulsu. Jenže, jak Jiří Bílek připomíná, někdy stačí jen pohled do očí.

V jeho domácí lékárničce bychom našli byliny, jehličky na akupunkturu, ale také běžné léky. I to odráží jeho přístup k věci. „Je dobré kombinovat všechny dostupné a bezpečné metody,“ tvrdí.

Čtěte také

Jiří Bílek tedy podle svých slov nijak neodmítá západní medicínu, jak ji známe dnes. „O čínské medicíně se často mluví jako o alternativní, ale já mám radši označení komplementární, tedy doplňková medicína,“ vysvětluje. Podle jeho názoru by čínská medicína neměla mít ambici k nahrazení té západní, která prošla fenomenálním vývojem. „Jenže na některé typy problémů nemá odpovědi,“ připomíná Jiří Bílek. Právě v těchto případech může pomoci ta čínská.


Stav jazyka odráží podle čínské medicíny stav organismu. Na jazyku si tak můžeme představit mapu trupu člověka. „Špička jazyka je srdce, první třetina plíce a hruď,“ popisuje Jiří Bílek. Na středu jazyku si můžete představit žaludek a játra, na jeho kořenu pak pánevní oblast.

A vzápětí uvádí příklad: „Západní gynekologie používá jen dva nástroje – chirurgické zákroky a hormonální léčbu. Čínská medicína však nabízí cestu, jak i třeba regulovat menstruační cyklus.“

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio