Zápas českých basketbalistek s Maďarskem bude klíčový. Pravděpodobnost, že by později porazily Španělky, je malá

17. červen 2017

V našem vysílacím R-streamu jsme přivítali tři slavné české hráčky Hanu Horákovou, Evu Vítečkovou a Ivanu Večeřovou, patronky letošního šampionátu. Český tým čeká nesnadný úkol. Dnes se utkají s basketbalistkami Maďarska a v dalším zápase je čeká těžko porazitelný tým Španělska.

Včerejší zápas prohrály hráčky národního týmu s Ukrajinou 47:59 a dostaly se pod tlak. „Ze začátku to bylo spojené s nervozitou, hrát před domácím publikem, holky nejsou zvyklé. Ukrajinkám se začalo dařit od začátku. Byl to špatný den,“ vysvětluje Eva Hlaváčková Vítečková.


Hana Horáková, Eva Hlaváčková Vítečková a Ivana Večeřová jsou basketbalistky a vicemistryně světa 2010. Eva Hlaváčková Vítečková získala titul druhé nejlepší basketbalistky Evropy 2O12, Hana Horáková je známá jako fenomenální rozehrávačka a Ivana Večeřová získala 11 titulů mistryně České republiky.

Maďarské družstvo je podle Hany Horákové nepříjemné. „Jsou agresivní, pořád faulují a když to rozhodčí nepískají, tak se zápas umí zvrtnout.“ Považuje je za tým organizovaný s různými variantami co hrát a působí podle ní velmi dobře.

Španělky a Francouzsky jsou na špici evropského basketbalu už několik let. Českou hráčkou, která ve Španělsku odehrála sezónu je Ivana Večeřová. „U nich je výhoda, že mají teplo celý rok. Jsou všude venku, děti běhají, hází míčem, kopají. To jim dá do vínku víc sportovní průpravy,“ vysvětluje. „Jsou s balónem hračičky, některé se s ním narodily. Aby jim ho obránce vzal asi neexistuje.“


Holky Strašně chtěly a někdy to, jak strašně chcete, je na úkor výkonu. Basketbal je kolektivní sport a jeden hráč to nevytrhne. Družstvo musí šlapat jako celek. Čím víc chtěly, tím to bylo horší.Hana Horáková

Na mistrovství najdete mnoho mladých fanoušků. Existuje projekt Adoptuj si svůj tým, který si školy sami vyberou. Například na zápase Itálie s Běloruskem byly 2 sektory českých dětí. „Byla tam úžasná atmosféra, mexické vlny, transparenty... Bylo to moc hezké,“ rozplývá se Ivana Večeřová

Jak vidí budoucnost ženského basketu? V čem je síla protihráček? A jaké mají fígle na to, aby se stále vešly do šatů? Poslechněte si celý rozhovor!

autor: pst
Spustit audio