Zdeněk Pohlreich: Každá dobrá restaurace má správnou vůni

29. červenec 2013

„Chtěl jsem ukázat, že je třeba dělat věci opravdu z gruntu dobře,“ tvrdí šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, který se zviditelnil pořadem Ano, šéfe! Ve vysílání Hosta Radiožurnálu však uznal, že boj s kuřecími prsíčky s broskví už dávno vzdal. „Je to ztracená bitva,“ domnívá se.

Dobře vařit se však může naučit kdokoliv z nás. „Můžete se naučit základní technické postupy, doplnit znalost surovin. Pokud to zvládnete, máte vyhráno,“ uvažuje a dodává, že poté je třeba ovládnout mysl a nedělat některé věci příliš složitě.

„Nejnebezpečnější v kuchyni je kuchařské ego,“ varuje.

„Jsou to neověřená čísla, ale Praha má jen o polovinu restaurací méně než New York, což je nepoměr,“ zamýšlí se Zdeněk Pohlreich. Restaurací a hospod je podle něj v Praze až neskutečné množství.

Zdeněk Pohlreich si nasazuje sluchátka a připravuje se na rozhovor

Jejich hlavní problém vidí v tom, že kuchaři neumějí dobře jíst. „Lidé, kteří pracují v restauracích, vaří jídlo, které většinou nejedí, ať už z ekonomických nebo časových důvodů,“ popisuje.

Chuť se podle Zdeňka Pohlreicha musí trénovat na kvalitních potravinách. „Pokud nemáte trénink, těžko pak něco předvedete na talíři,“ dodává. Zároveň uznává, že práce v kuchyni je náročná. „Děláte milión věcí dohromady, do toho horko a stres,“ nastiňuje.

Jak podle Zdeňka Pohlreicha vypadá správná grilovačka? A proč není třeba maso dlouze nakládat? Také to se můžete dozvědět při poslechu audio záznamu rozhovoru.

autor: šše
Spustit audio