Zdeněk Svěrák, scenárista a prezident správní rady Centra Paraple

14. červen 2012

Dnes v 15 hodin Zdeněk Svěrák vystřelí a zbytek národa se rozběhne. Právě dnes odpoledne se totiž koná už 13. ročník Běhu pro Paraple. „Opravdu vystřelím,“ potvrzuje oblíbený scenárista a herec. „Pokud mi ovšem nezvlhne prach. Zatím doufám, že se nad námi obloha smiluje.“

Petr Brukner, Jiří Macháček, Miroslav Táborský, Jaroslav Uhlíř nebo Karel Šíp. S těmi všemi se potkají ti, kteří dnes i přes nepřízeň počasí vyrazí do Letenských sadů v Praze. „Vezměte si paraple a vyrazte,“ vyzývá Zdeněk Svěrák posluchače, aby se nenechali odradit deštěm a přišli podpořit dobrou věc.

Každý, kdo se totiž rozhodne svou účastí v běhu na 100 metrů Centrum Paraple podpořit, zaplatí startovné a dostane dárek. Dospělí startují za 300 Kč a dostanou tričko s vtipem. Tričko je zároveň symbolickou vstupenkou na večerní koncert skupiny MIG 21 a koupit si ho mohou i ti, kdo nepoběží. Takto vybrané peníze poputují na pomoc lidem s poškozením míchy.

Pomoc druhým prý Zdeňku Svěrákovi přináší podobné pocity, jaké má ve chvíli, kdy mu kupříkladu vyjde nová knížka. „Když přijedu před budovu Centra Paraple, která je dnes velká a krásná, poleje mě hřejivé zahřátí, že jsem na ni pomohl vybrat peníze. Když vyjde kniha, mám radost z toho, že práce, kterou jsem tomu dal, se zhmotnila,“ popisuje.

Zdeněk Svěrák přiblížil, jak divadlu Járy Cimrmana pomáhá projekt s názvem Synové pomáhají otcům

Do jaké míry čerpá při psaní svých povídek nebo her inspiraci z vlastního života? Koho společně s Ladislavem Smoljakem parodovali v osobě děda Vševěda ve hře Dlouhý, Široký a Krátkozraký? A proč se obává toho, aby ve svých knihách nenudil? Také na tyto, ale i další otázky Zdeněk Svěrák odpověděl.

Záznam celého rozhovoru se Zdeňkem Svěrákem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio