Žiji jako nuzák a cestuji jako král, říká dobrodruh Rudolf Krautschneider

17. červenec 2014

„Až postavím plachetnici, pustím se do voru,“ řekl si jednou cestovatel a dobrodruh Rudolf Krautschneider, který na vlastnoručně vyrobených plavidlech několikrát přeplaval Atlantik.

„Stavím loď, která se tváří jako vor,“ popisuje s tím, že stavba je docela náročná a jen samotný projekt vznikal dva roky. „Zkoušel jsem vyrobit téměř nepotopitelné vory,“ vysvětluje a zároveň prozrazuje nový cestovatelský cíl – udělat lodí oblouk Atlantským oceánem.

Čtěte také

V čem vidí půvab zamýšlené cesty? „Nikdo tuto trasu nezvládnul na netradičním plavidle,“ odpovídá Rudolf Krautschneider. Lákají ho především měsíce samoty na oceánu. „Každý den na oceánu, tedy v přirozeném prostředí, vám prodlouží život o jednu hodinu,“ tvrdí. A vzhledem k tomu, že se chystá strávit na oceánu alespoň šest měsíců, bude prý žít o 600 hodin déle.

„Občas mě někdo považuje za úspěšného, ale já se tomu vyhýbám. Chci pomáhat a být prospěšný,“ tvrdí a připomíná tak, že staví lodě pro děti z dětských domovů. Právě děti jsou balzámem na jeho duši. „Chybí jim táta, který by je nechal zatloukat hřebíky,“ myslí si.

Rudolf Krautschneider, cestovatel a dobrodruh

Proč často odkládáme své sny? Jaké měl Rudolf Krautschneider dětství? A proč je mu vzorem cestovatel James Cook? Ptal se moderátor Jan Pokorný.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio