Živou vodou Miroslava Zikmunda je práce, říká Petr Horký o legendárním cestovateli

23. listopad 2017

Miroslav Zikmund, muž, který inspiroval hned několik generací cestovatelů, toho letos stihl mnoho. Oslavil 98. narozeniny, překonal vážné zdravotní potíže a dokončil práci na knize Století Miroslava Zikmunda. „Jeho živou vodou je práce. Často jsme se ho snažili brzdit, on naopak vždy jel na nejvyšší obrátky,” popisuje dokumentarista Petr Horký, který s ním na knize spolupracoval.

Stejnojmenný televizní film už jste možná viděli. Od knihy ale rozhodně nečekejte, že půjde o totéž, pouze v literárním hávu. „I když taková byla moje původní představa,” přiznává Petr Horký. „Jako bych ale neznal Miroslava Zikmunda…”

Na každém ze setkání nad připravovanou knihou se tak před Petrem Horkým, Miroslavem Náplavou a Vladimírem Krocem objevil zbrusu nový materiál. „Šlo o úžasné věci: písemnosti, které si Miroslav Zikmund v průběhu života psal a nikdy je nezveřejnil, nebo korespondence Zikmunda a Hanzelky. Kniha se tak neuvěřitelně rozrostla.”

Práci na knize výrazně usnadnila i legendární Zikmundova fenomenální paměť. „Vždy si na všechna jména i souvislosti vzpomínal z hlavy,” zdůrazňuje Petr Horký. A dodává: „Svou roli v tom určitě hraje jeho osobní kázeň. Člověk musí neustále posilovat tělo i hlavu.”

Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund u rozhlasového mikrofonu

Chlap z masa a kostí

S Miroslavem Zikmundem se zná už dvacet let. A stihl ho během té doby (i díky natáčení filmu, během kterého byl slavný cestovatel zcela otevřený) poznat skutečně na dřeň. „Je to chlap z masa a kostí,” neskrývá dnes.

„Mnohokrát jsme spolu vedli debaty o chodu světa, mnohokrát jsme se bavili o ženských. Mnohokrát jsme debatovali o budoucnosti naší země a mnohokrát jsme řešili to, že nás naštval společný známý,” vzpomíná s úsměvem.

autor: als