Žonglování, špičková akrobacie i autentická představení… Vítejte na Letní Letné

19. srpen 2017

Velký piknik s programem pro děti, workshopy, žonglování, večerní představení, přehlídka zahraničního i českého cirkusu... To vše obnáší Mezinárodní festival nového cirkusu a divadla Letní Letná. A podobně jako v minulých letech i ten letošní, v pořadí 14. ročník nabízí nejlepší soubory z celého světa. A Radiožurnál je u toho.

Na Letné nejde jenom o přehlídku různých představení, festival nabízí i vlastní kreativitu. „Každý rok se snažíme něco vytvářet, podporovat vznik nových inscenací,“ vysvětluje ředitel festivalu Letní Letná Jiří Turek.

Soubory z různých zemí představují i různé přístupy – třeba kanadské nabízejí velká představení, oproti tomu Francouzi jsou zaměření na poetiku.

Čtěte také

„Špičková akrobacie a dokonalé provedení prvků je nádherné, pak už mi to přijde trošku studený, mám radši, když je to překvapivé, když tam jsou třeba i nepřesnosti, ale je to více autentické,“ vysvětluje.

Žonglování – výborné cvičení pro mozek

Návštěvníci festivalu ale mohou objevit i kouzlo žonglování. Cirkusový pedagog a žonglér Adam Jarchovský totiž pořádá 27. srpna Den žonglování, jehož součástí bude i praktická výuka. „Klademe si za cíl naučit žonglovat opravdu každého,“ přibližuje.


Cirkusová pedagogika je obor, který se ve světě dynamicky vyvíjí. Je to objevení cirkusových disciplín a možnosti využití v běžné, školní výchově. Adam Jarchovský

Žonglování obsahuje mnoho různých směrů a v dnešní definici je bráno spíše jako manipulace s předmětem, nejenom tradiční kruhy, míčky a kuželky. „Žonglérským předmětem se stává cokoliv,“ dodává Jarchovský.

Žonglování jako takové je podle něj především výbornou aktivitou. Některé studie se dokonce zabývají dopadem na mozek člověka a vývoj motorické kompetence a ostatních dovedností. „Žonglování je výborné cvičení pro váš mozek,“ zdůrazňuje.

Ve světě často spolupracoval i s rizikovou mládeží – žonglování a akrobacie má podle něj punc nebezpečí a adrenalinu, a děti se často dostanou k něčemu, v čem mohou vynikat, s čím se mohou ztotožnit. „Být cirkusákem,“ uzavírá.

autoři: pst , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.