Zora Jandová: Vysílání pro děti? Vzdělat, pobavit a bez reklam

10. leden 2013

Cítíte, že dnešním dětem chybí souvislé mluvené slovo? Oceňujete kvalitní český jazyk? A vadí vám reklamy? Pak pro vás má Zora Jandová, šéfka tvůrčí skupiny pro děti a mládež Českého rozhlasu, návrh: co takhle svým potomkům pustit webové vysílání Rádia Junior? „Naším cílem ve zkratce je potěšit děti a nenaštvat dospělé,“ shrnuje Zora Jandová, jak vysílání Rádia Junior vypadá.

Souvislý výklad prý dnes děti slýchají především ve škole. A ruku na srdce – ten je často zas až tolik nezajímá. „Český rozhlas garantuje krásné věci namluvené kvalitním jazykem,“ podotýká Zora Jandová, když zmiňuje, že k nejoblíbenějšímu obsahu Rádia Junior v současnosti patří hlavně pohádky.

Ani jiné žánry však nezůstávají v pozadí. „Vysíláme i kratší útvary, jako je například Mach a Šebestová. Koneckonců, takové nahrávky si dnes rádi poslechnou i dospělí. Vždyť se jedná o už kultovní záležitost,“ upozorňuje Zora Jandová.

„Hrdí však jsme i na svou databázi písniček. Můžeme se totiž pochlubit i písněmi, které skoro nikdo nezná,“ neskrývá šéfka tvůrčí skupiny pro děti a mládež Českého rozhlasu své nadšení.

V pondělí věda a technika, v úterý svět okolo nás. Na středu se vždy chystá dětský klub, ve čtvrtek přicházejí zvířata a v pátek tipy na víkend. V sobotu se děti mohou těšit na speciál, v němž vždy děti najdou něco zajímavého. „A budeme mít i neděli,“ těší se Zora Jandová, když mluví o programovém konceptu Rádia Junior.

Těžit při své práci může i z rozsáhlého archívu Českého rozhlasu, který představuje skutečný poklad. „Důležité pro nás je nepřervat kořeny vysílání pro děti,“ podotýká Zora Jandová, byť přiznává, že práce s archívem ČRo není vždy tak bez problémů, jak by se mohlo stát. Naráží totiž na autorská práva.

Zora Jandová vzpomínala, s jakou koncepcí před pár měsíci nastoupila jako šéfka nově vnziklého Rádia Junior

„Potřebujeme české nebo slovenské autory, kteří jsou alespoň 70 let mrtví, a tedy vyvázaní z autorských práv. Zároveň musíme kontrolovat, zda se v některých starších nahrávkách neobjevují reálie, které už jsou dnes věcí doby minulé,“ nastiňuje Zora Jandová.

Pro jak staré děti je vlastně vysílání Rádia Junior určeno? Lze ideálně namíchat zábavnou, výchovnou i vzdělávací programovou náplň? Co všechno dnes nabízejí internetové stránky Rádia Junior a co nového se chystá od března?

Záznam celého rozhovoru se Zorou Jandovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio