Zrušení embarga na Kubu v americkém Kongresu neprojde, míní historik Josef Opatrný

20. leden 2015

Kuba byla od 19. století považována za cukřenku Spojených států. Jakým směrem půjde země nyní po částečném uvolnění embarga? „Myslím si, že dědicové bratří Castrů jsou připravení a kubánský režim bude trvat. Ale nikdo nic neví,“ naznačuje historik a iberoamerikanista Josef Opatrný v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou. Jak Kubánci vnímají Fidela Castra? A jak dlouho bude v zemi vládnout jeho mladší bratr Raul?

„Od roku 1959 je Kuba specifickým státem, neznám jinou zemi, která by měla 10 miliónů obyvatel a o které by se tolik mluvilo,“ nastiňuje důvody, proč Kuba dodnes přitahuje mediální pozornost.

V období prohibice v USA se Kuba stala výletním místem Američanů. „Po druhé světové válce byla Kuba nejnavštěvovanější zemí pro americké turisty, Kubánci přijali mnoho amerických zvyků,“ upozorňuje s tím, že Havana se také stala rejdištěm americké mafie a na ulici kvetla prostituce.

Čtěte také

Jaké mělo dopady embargo Spojených států uvalených na Kubu v počátku 60. let? „Část historiků si myslí, že na ekonomiku fatální, ale podepsaly se i ekonomické experimenty, které začal Castro se skupinou revolucionářů,“ říká s tím, že ze zemědělské země nelze jen tak vybudovat průmyslovou mocnost.

Historik Josef Opatrný

Přesto si Fidela Castra na Kubě podle něj váží. „U nás je líčen jako muž, který je nenáviděný kubánským národem, což je omyl, jsou lidé, kteří jsou přesvědčeni, že Castro pro ně hodně udělal,“ míní.


Hospodářské embargo ze strany USA je postupně omezováno a Spojené státy jsou v současnosti první největší vývozce potravin na ostrov a současně 6. největší celkový vývozce. Ze všech dalších zemí světa Kuba dováží i vyváží produkty volně.

A jak hodně je reálné, že americké embargo v americkém Kongresu padne? „Já si myslím, že zrušení embarga neprojde. Militanti, kteří jsou zapřisáhlí anticastrovci, to nepřipustí,“ míní.

Mění se režim na Kubě? A jací jsou dnešní Kubánci? I to jste se mohli dozvědět mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio