Dobrá zpráva od Pavla Maurera pro všechny, kteří rádi pijí víno

11. srpen 2013
Glosa Pavla Maurera

Do knihy o víně se Pavel Maurer začetl jako do detektivky. Co se dočetl zajímavého? A proč bychom si měli dát k jídlu denně jednu sklenku dobrého vína?

Mám velmi dobrou zprávu pro vás všechny, co rádi pijete víno. Je nejenom velmi dobré, ale i prospěšné našemu zdraví! Nyní máme vědecky potvrzeno, že přiměřené množství alkoholu konzumované v pravidelných dávkách výrazně snižuje riziko úmrtnosti a především srdečního infarktu.

Milan Šamánek a Zuzana Urbanová se na několik let zahloubali do všech světových studií na toto bohulibé téma a pak vydali knihu s vtipným názvem Víno na zdraví.

Čtěte také

Četl jsem ji jako detektivku! Celou dovolenou jsem si psal na okraj stránek poznámky a ve volných chvílích jsem citoval některé zvláště vyvedené pasáže rodině, abych je vzdělal a aby pochopili moji přirozenou potřebu dát si každý den k jídlu sklenku dobrého vína.

Příznivý vliv pití malého množství alkoholu jako prevence výskytu předčasné arteriosklerózy a srdečního infarktu, mozkové mrtvice, cukrovky nebo vysokého krevního tlaku je vědecky jednoznačně prokázán v zemích celého světa. Autoři knihy uvádějí práce lékařů a vědců z Oxfordu, Austrálie, USA i Číny provedené na více než miliónech lidí, a to mladších i starších.

Jednoznačně je doloženo, že při pravidelném pití jednoho až čtyř drinků denně dochází u pijáků oproti abstinentům ke snížení úmrtnosti. U mužů o 17 % a u žen o 18 %!

Čtěte také

V této krátké glose nemohu jít do tak zajímavých detailů, ale starší lidé pijící víno jsou aktivnější, bystřejší, víno navíc zvyšuje činnost krevních destiček a obsahuje spoustu antioxidantů. Mohu jen vřele doporučit prostudovat detailně tuto mezinárodně oceněnou knihu.

Teď si otevřu sedmičku suchého bílého vína a na základě doporučení vědců, lékařů a zkušených moravských vinařů se rozdělím se svou ženou v ideálním poměru. Ona jednu sklenku a já zbytek láhve. Přesně tak, jak nám to geneticky bylo dáno do vínku.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio