Telefonování v restauraci? George Orwell by se pousmál, říká Pavel Maurer

22. prosinec 2013
Glosa Pavla Maurera

Telefonování při jídle je nepřijatelné, myslí si známý gastronaut Pavel Maurer, podle kterého si uspěchaným obědem zaděláváme na žaludeční vředy. Přesto však přiznává, že někdy telefon při jídle přece jen použije. Ale ne k telefonování.

V jedné izraelské restauraci nabízí majitel 50% slevu na všechna jídla, když si ovšem vypnete mobilní telefon. Myslím, že je to úžasný marketingový tah, jak přilákat novou klientelu a současně vzdát hold kuchařovu pokrmu.

Pojďte se na chvíli zamyslet, kolikrát jste, ať už doma nebo v pohostinském zařízení, přerušili rituál jídla jen pro takovou pitomost, že neodkladně zvednete zvonící telefon? Většinou pak zjistíte, že hovor nebyl tak důležitý. Oběd je však přerušen.

Čtěte také

Respektuji mobily, pomáhají mi v životě, dokonce si přes mobilní aplikaci rezervuji místa v restauracích. Jenže jsem do on-line marasmu spadl až příliš. A to patřím do generace, která si pamatuje telefonní budky, ve kterých se platilo za jeden hovor 25haléřovou mincí!

Také patřím k těm, co si z hlavy dokázali vybavit až 30 telefonních čísel svých kamarádů a blízkých a černé telefony s otáčecí růžicí. Nedokážu si představit reakci maminky, kdybych uprostřed oběda, který připravovala celé dopoledne, najednou odešel, že si jdu zatelefonovat.

Telefonování při jídle je zcela nepřijatelné. Jistě jste i vy někdy viděli dva krásné mladé lidi, jak proti sobě tiše sedí v restauraci, mají na stole napůl vystydlý pokrm a jeden kouká do displeje počítače a druhý do tabletu nebo smartphonu. Hrůza! Myslím, že kdyby měli na talíři neosolené vařené čolky, nevšimli by si toho a dál civěli do svých virtuálních duší. George Orwell by se nejspíš sarkasticky pousmál!

Čtěte také

Telefon, SMS nebo jakákoli mobilní komunikace při jídle je pro mě neslušná a navíc hloupá. Kazí nám zážitek z jídla, zaděláváme si na žaludeční vředy a zvyšuje naši celkovou nervozitu. Jídlo má mít svůj čas. Stejně jako telefonování.

Vybavuji si, že před mnoha lety popisoval v jednom rozhovoru páter Malý, proč se mu nejde dovolat: „Ráno vstávám v šest hodin a kromě ostatních úkonů také vyřizuji telefony. Pokud se mi chce někdo dovolat, musí to stihnout od šesti do osmi, protože pak telefon vypínám, jdu na mši a začíná můj běžný pracovní den. Každý ví, že mě už na mobilu nezastihne.“

Zpátky ke gastronomii. Jedinou věc, kterou toleruji při jídle, je použití telefonu jako fotoaparátu, abychom si na památku pokrm zvěčnili. Ať už proto, že je krásný, nebo je naopak příšerný a my jej můžeme správně reklamovat u personálu.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio