Důvod plýtvání jídlem? Netrpíme hladem, myslí si Pavel Maurer

23. leden 2016
Glosa Pavla Maurera

Neplýtvat, to neznamená jíst plesnivý chleba a prošlé jogurty, připomíná Pavel Maurer. Jak ovšem tento milovník dobrého jídla připomíná, i spousta dobrých surovin končí v koši.

Musím se s vámi hned podělit o jeden zážitek, protože tohle jsem ještě nikdy nezažil! Minulý týden jsem měl unikátní možnost ochutnat v jedné vynikající restauraci 12chodové menu. Jeho součástí byly ingredience z takzvaných odpadních surovin, které jsou povětšinou na okraji zájmu nás všech.

Jedl jsem třeba maso z jehněčích kostí s košťálem z kapusty, pak jsem si liboval nad hruškovou žemlovkou z tvrdého pečiva s pěnou z černého piva, potom tam ještě podávali filet z candáta, zázvorovo-česnekovou krustu a k tomu mačkané bramborové slupky.

Tuhle jedinečnou večeři připravili tři kuchařské superhvězdy – Francouz, který vlastní restauraci s michelinskou hvězdou, Ind, který vařil v prestižních švýcarských podnicích, a Čech, šéfkuchař jedné z nejúspěšnějších pražských restaurací.

Čtěte také

Tihle tři borci připravili také omáčku z humřích skořápek, jogurtový cheescake s okrojky ovoce, polévku z kuřecích a rybích kostí, koláčky z odřezků zeleniny a jelítko s jablečnými odkrojky. Jídlo bylo neuvěřitelně chutné, kreativní a navíc šetrné.

Netvrdím, že máme za každou cenu recyklovat plesnivý chleba a cpát si do břicha prošlé jogurty. Snažím se ale připomenout, že spousta docela dobrých surovin končí v koši, protože je neumíme zpracovat nebo nám v tom brání naše pohodlnost a lenost. Netrpíme, díky bohu, hladem, a proto občas plýtváme.

chleba, chléb, jídlo, svačina

Spolu asi s 60 nadšenými gastronauty jsem tedy před týdnem ochutnal to, co bývá běžně promrháno. Zkušení kuchaři nám ukázali, že spoustu surovin lze smysluplně zpracovat vynikajícím způsobem.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio