Restaurační servis na Moravě nestojí za nic! Zato vinaři udělali obrovský skok, upozorňuje Pavel Maurer

18. září 2016
Glosa Pavla Maurera

Byli zaskočeni tím, že jim přišli lidé. Ne, teď nebudeme mluvit o hláškách Járy Cimrmana, to je poznatek našeho spolupracovníka Pavla Maurera z cyklistického výletu po jižní Moravě.

Vyrůstal jsem na Hané a také na Moravském Slovácku, strávil jsem nějaký čas v Blatnici, Krnově, v Prostějově, v Hranicích, ve Slavoníně a myslím, že trochu poznám pěkné víno a dobré jídlo a vesnické či maloměstské móresy.

Onehdy jsem však jezdil s kamarády na kole ve Velkých Bílovicích, v Lednici, ve Valticích, v Kobylí a v Moravském Žižkově a všude jsem narážel na jeden zásadní nedostatek. Totální nepřipravenost místních restauratérů na nával víkendových hostů!

Všichni tu tradičně, již několik měsíců a roků dopředu, vědí, že se blíží hody, že se bude stavět mája, že vinobraní klepe na dveře, že začátek září nám dal krásné teplé dny kolem 30 stupňů Celsia, všude spousta turistů, cyklistů a milovníků vína a jídla.

Jenže když pak přijedete do vesnické hospůdky či restaurace, řeknou vám, že nestíhají, že musíte čekat na polévku 40 minut, nebo se naší malé cyklopartičce dokonce stalo, že nám prostě sdělili, že kuchyně má stop stav a že nám nedají ani chleba se škvarkama!

Tak já nevím, copak ten nápor nečekali? Nemohli zavolat pár kamarádům, ať přijdou o víkendu na brigádu? Že určitě přijde víc lidí, než je obvyklé, takže bude zaručeně větší stres, ale že také vydělají víc peněz. Že by to někoho napadlo? Nebo zajímalo? Ani náhodou! Stále si jedou ve svém poklidném rytmu. Mile se vám s moravskou bodrostí omluví, že vás prostě v tak hojném počtu nečekali. Ovšem z mého pohledu je jim to prostě úplně fuk!

Pálava- vinohrad (Lednicko-Valtický areál - 34)

Jezdím po podobných slavnostech v době vinobraní po celé Evropě. A s velkým zármutkem však musím říci, že jsem nezažil zemi, která by byla tolik zaskočena svoji vlastní tradicí a zájmem veřejnosti, jako je tomu u nás. Naši vinaři v posledních letech udělali obrovský skok do světa kvalitních vín, následný restaurační servis však bohužel většinou nestojí za nic!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio