Jak se vyznat v množství kuchařek? Dvě knihy nejen o vaření doporučuje Pavel Maurer

22. říjen 2016
Glosa Pavla Maurera

Jednou či dvakrát ročně vám tu říkám, jaké knihy o gastronomii mě zaujaly. Všichni moc dobře víte, že když přijdete do knihkupectví, tyčí se proti vám pyramida kuchařek, receptářů, dietologických příruček, zasvěcených průvodců po světě sýrů, bylinek, vína nebo piva.

Je toho opravdu hodně a máme z čeho vybírat. Někdo to rád horké, a tak prahne po nejžhavějších novinkách, jiný dává přednost kuchařkám známých tváří z televizní obrazovky a další se specializuje třeba jen na exotiku. Já vás chci tentokrát upozornit na 2 knihy dosti odlišné od obvyklých receptářů.

Důkladná „bio-bible“

Zcela ojedinělým projektem je Nová biokuchařka od Hanky Zemanové. Autorka se rozhodla po deseti letech kompletně přepracovat svoje původní dílo, které ve své době bylo jediným uceleným exkursem do světa biopotravin na našem trhu. Její kniha okamžitě oslovila čtenáře, kteří se zajímají o zdravý způsob života, a měla několik reprintů. Na Nové biokuchařce se mi líbí, že není jen o receptech. Hanka se zamýšlí nad tím, co jsou vlastně biopotraviny a proč jsou dražší.

Se spoustou odborníků dělá unikátní rozhovory na téma dnes tolik populární „syrové stravy“ nebo makrobiotiky a sama popisuje, jak se k tomuto trendu staví její rodina a děti. Dále představuje několik zajímavých projektů, které hledají cestu zdravého jídla, pití a životní stylu příznivého pro nás i naše okolí. Seznamuje nás s tím, co jsou to superpotraviny a zpovídá zajímavé ekofarmáře. Takže Hanka Zemanová opět nenapsala pouhou knihu originálních bioreceptů, ale sestavila důkladnou osobní „bio-bibli“, která nemá na našem trhu konkurenci.

Raw Food

Historie české gastronomie

Dalším významným počinem je nedávno vydaná výpravná publikace Chvála české kuchyně. I V tomto případě jde o jakousi bibli naší gastronomie. Jarmila a Hugo Schreiberovi spolu s Yvettou Dörflovou zpracovali obrovské množství historických informací, dokumentů, fotografií a dobových kreseb. Pokud vás tedy zajímá vývoj kulinářství v naší zemi, tradice, jídlo, stolování i nejvýznamnější osobnosti, najdete je v ucelené formě se spoustou citací a dosud nepublikovaných zajímavostí a obrázků.

Na obou knihách, byť vznikly každá ve zcela jiné situaci, je sympatický společný jmenovatel – že totiž jídlo a pití zásadně ovlivňuje nás a naše zdraví. Zvláště pak, když víme, co jíme, a chápeme, že naše stravování je jedna z nejdůležitějších věcí v životě.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio