Zlobí vás zavřené obchody ve sváteční dny? Chybí nám životní rytmus a střídmost, míní Pavel Maurer

15. duben 2018
Glosa Pavla Maurera

Souhlasíte se zavíráním velkých obchodů na vybrané státní svátky? Znervózňuje vás, že v kuchyni něco dojde a vy to nebudete mít kde koupit? Už přes rok si Češi zvykají na zavřené velké obchody na vybrané státní svátky. Někomu to vadí, jiní s nařízením souhlasí.

Zlobí vás a rozčiluje, že nemůžete o vybraných svátečních dnech nakupovat ve velkých obchodech? Mně to tedy vůbec nevadí! Ať už jsou to obchoďáky, supermarkety nebo cokoli jiného. Podle zákona máme zakázáno nakupovat a prodávat během osmi státních svátků v obchodech nad dvě stě metrů čtverečních.

Tak tomu bylo nedávno na Velikonoční pondělí, další uzavření obchodů přijde 8. května na Den vítězství, ten tu bude co nevidět, a tak dále až do Vánoc. Já patřím jednoznačně ke skupině lidí, kteří nechtějí podporovat neustálý konzum.

Nepotřebuji si kupovat nový vysavač na Den české státnosti a když se mi stane, že zapomenu koupit máslo nebo dojde mouka na druhý svátek vánoční a všude je zavřeno, tak jsem to prostě gastronomicky prošvihl. Buď mě zachrání sousedka a nebo nějak kreativně upravím jídelníček. Bude se normálně improvizovat z toho - co dům dá. Jsem si jist, že ty svátečně zavřené obchody určitě nezpůsobí, že moje rodina vymře hlady.


Někteří poslanci prý dokonce usilují o to, aby kromě státních svátků zatáhly velké obchody roletu i každou neděli. Já si netroufám tvrdit, že je to správné, on to má každý v sobě zařízeno jinak, někdo světí neděli, zatímco jiný má z pátka na sobotu šábes a nedotkne se žádné práce. Jiný zase chce být pořád “in”, mít všude pořád otevřeno, pracovat až do úmoru a hlavně nepřijímat žádná nařízení, zákazy a regulace.

Já si přitom vždycky vzpomenu na mou babi Aničku, která v neděli nikdy nehla ani prstem, jídlo bylo navařeno, jen se přihřálo a ona celý den seděla na lavičce před domem, nohy obtočené dekou a rozprávěla se všemi, kdo šli kolem. Myslím, že se na ten rituál těšila celý týden, stejně jako na ranní nedělní mši, kdy spolkla syrový žloutek, aby se jí lépe zpívalo.

Stejně tak se každý pátek postila, nejedlo se maso, ale fazole a koláče. Mně ale vůbec nejde o náboženství, ale právě o ty rituály a zvyklosti. Máme jich, čím dál, tím méně a náš život se občas stává jaksi rozdrncaným a neohraničeným. Myslím, že rituál „ve svátek zavřeno”, že v určitých dnech nemůžeme spoléhat na supermarkety s čerstvým rohlíkem a krájeným masem, že tenhle rituál je správný.

Ujasníme si alespoň rytmus života a realitu, že ne vždy musí být vše při ruce tak snadno a hned jak si zamaneme. Střídmost se vyplácí. Bůh ví, kdy ji v budoucnu budeme potřebovat?

autor: Pavel Maurer
Spustit audio