30 dnů vegetariánem. Proč to nejde bez smažáku?

16. duben 2016
Glosa Pavla Maurera

Pavel Maurer vyzkoušel, jaké je být vegetariánem – 30 dní nejedl maso. I během tak krátké doby zjistil, že bezmasá nabídka v českých restauracích stále trochu pokulhává.

Nejsem vegetarián ani vegan, dokonce ani vitarián. Jsem obyčejný všežravec, mám rád maso i zeleninu. Můj IT kolega říká, že zeleninu má nejraději, když je propasírována přes prase.

Jít s ním na oběd, kde nemají maso, to je úplná tragédie. Koulí očima, ošklíbá se a tvrdí, že mu to sice nevadí, ale, že za chvíli bude mít ukrutný hlad. Nemá prý tolik peněz, aby mohl jíst několikrát denně a dorážet se kdečím. „Ajťáci“ jsou někdy trochu nesrozumitelní. V jedné věci má ale můj kolega pravdu – nabídka pro masožravce je mnohem pestřejší než pro vegetariány.

Mám k tomu co říci, protože jsem během uplynulého měsíce jedl pouze bezmasou stravu. Moje čínská lékařka, která do mě čas od času zapichuje jehličky, mi totiž nařídila, že po 30 dní nesmím pít alkohol, jíst maso, ryby, jogurty, kravské mléčné produkty a ještě navíc se zdržet sexu. A tak mi zakázala prakticky všechno, co mám rád. Co by ale člověk pro své zdraví neudělal, že?

Čtěte také

Nebudu vám popisovat všechny trable mého postního „ramadánu“, ale musím říci, že najíst se dobře vegetariánsky není vůbec snadné. Když už člověk narazí na dobrou bezmasou restauraci, je tam dost plno. Počet lidí vyznávající vegetariánství je nejspíš mnohem vyšší než je náš trh schopen obsloužit. Žádnou jitrnici tam nedostanete, ale vaří většinou velmi chutně.

Pak jsou tu podniky indické či asijské, kde tradičně počítají se zákazníky, kteří nejedí maso. Zato typické české hospůdky, tam je to vždycky bída s nouzí. Pokud už se vyšponují k nějakému bezmasému výkonu, nabídnou vám maximálně smažák s tatarkou, rozvařený květák nebo nepovedené variace na šopský salát. V nejlepším případě servírují čočku nakyselo, která je ovšem politá omastkem z vepřových výpečků.

jídlo, vegetariánské, avokádo

Zato vegetariánské podniky nabízejí tartar z červené řepy, kozí pažitkový sýr, houbový guláš, rajčatové pesto, lilek s bulgurem či špenátovou palačinku. Existují tisíce možností, stačí jen přemýšlet trochu kreativně.

Nikoho nenutím, protože co byste od vegetariána v měsíční klatbě čekali? Ale už jen pro čistotu vašeho těla a změnu stereotypu není špatné si dát občas masopůst. Budete mít sice trochu hlad, ovšem vyzkoušíte nečekané variace pokrmů a možná i trochu zhubnete.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio