7 základních rad z doby před 100 lety, které se hodí i dnes
Co má společného doba první světové války s dneškem? Hodně, soudí milovník dobrého jídla a pití Pavel Maurer. Třeba návod na to, jak neplýtvat.
Na některých potravinových konzervách z období první světové války, tedy přesněji kolem roku 1917, se občas nacházel malý návod na to, co mají občané v době válečného nedostatku dělat a jak by měli šetřit jídlem.
Je skutečně paradoxní, že tyhle dobré rady, které dostali lidé v zemích zdecimovaných první světovou válkou, jsou stále živé i v naší super přetechnizované společnosti.
Dnes máme neustále otevřené supermarkety s 20 druhy teplého chleba, žemlí či baget naplněných kde čím. Přebíráme se ve 30 typech jogurtů a ovoce nebo zelenina jsou často tak rozmanité, že ani pořádně neznáme jejich jména nebo způsob, jak je použít.
Čtu na stoleté konzervě, jak neplýtvat v době krize a myslím na miliony tun jídla, které se každý den vyhodí nebo znehodnotí v naší době, kdy máme ledničky, mrazničky, vakuové nádoby, kdy dokážeme dopravit rybu nebo ananas z druhého konce světa za 48 hodin přímo na náš stůl.
Dej Bůh, abychom nemuseli podobné rady znovu tisknout na válečné konzervy. Protože pravidla rozumné šetrnosti a udržitelného rozvoje se, jak je vidět, ani za sto let příliš nezměnila.