7 základních rad z doby před 100 lety, které se hodí i dnes

6. únor 2016
Glosa Pavla Maurera

Co má společného doba první světové války s dneškem? Hodně, soudí milovník dobrého jídla a pití Pavel Maurer. Třeba návod na to, jak neplýtvat.

Na některých potravinových konzervách z období první světové války, tedy přesněji kolem roku 1917, se občas nacházel malý návod na to, co mají občané v době válečného nedostatku dělat a jak by měli šetřit jídlem.

Je skutečně paradoxní, že tyhle dobré rady, které dostali lidé v zemích zdecimovaných první světovou válkou, jsou stále živé i v naší super přetechnizované společnosti.

Dnes máme neustále otevřené supermarkety s 20 druhy teplého chleba, žemlí či baget naplněných kde čím. Přebíráme se ve 30 typech jogurtů a ovoce nebo zelenina jsou často tak rozmanité, že ani pořádně neznáme jejich jména nebo způsob, jak je použít.

Čtěte také

Čtu na stoleté konzervě, jak neplýtvat v době krize a myslím na miliony tun jídla, které se každý den vyhodí nebo znehodnotí v naší době, kdy máme ledničky, mrazničky, vakuové nádoby, kdy dokážeme dopravit rybu nebo ananas z druhého konce světa za 48 hodin přímo na náš stůl.

„Lidi se nudí, tak jdou očumovat do krámu. Mohli by si vymyslet něco jinýho, jet třeba na výlet. Ale oni někdy přijdou i v neděli, a třeba dvakrát.“

Dej Bůh, abychom nemuseli podobné rady znovu tisknout na válečné konzervy. Protože pravidla rozumné šetrnosti a udržitelného rozvoje se, jak je vidět, ani za sto let příliš nezměnila.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio