A jak to páchne u vás? ptá se Pavel Maurer

5. září 2015
Glosa Pavla Maurera

Vnímáte, jak páchnou nebo voní restaurace? Karel Čapek ve svých Anglických listech z roku 1924 napsal, že mu Londýn „páchne povšechně benzínem, spálenou trávou a lojem, na rozdíl od Paříže, kde k tomu přistupuje zápach pudru, kávy a sýra. V Praze páchne každá ulice jinak, po této stránce není podle Čapka nad Prahu!“, sděluje tento úžasný spisovatel své dojmy zaznamenané téměř před 100 lety.

Ani po tak dlouhé době však nemůžeme brát jeho slova na lehkou váhu. Vůně přetrvávají! Jen si vzpomeňte, jak vám vonělo o těchto prázdninách oblíbené Chorvatsko? Určitě tam bylo cítit moře, smažené ryby a kozí maso pečené u silnice na rožni.

V Řecku zase všude voní jehněčí souvlaki, anýzovka a borovicově omamná pryskyřice ve víně – retsina. Itálie oplývá temperamentním aromatem česneku a čili papriček, které jsou zprudka restovány na olivovém oleji.

Lidé, co jednou v životě navštívili Indii, tvrdí, že pach této země se nedá srovnat s ničím jiným na světě – a vždy jej znovu poznáte. Je to směs koření masala, cibule, vonných tyčinek, vlhkosti, chudoby a nepředstavitelného množství lidí.

Čtěte také

„V Praze páchne každá ulice jinak“

Na všech těch městských vůních, aromatech, ale i nelibých smradech se samozřejmě velmi výrazně podílí gastronomie. Všichni si přece vybavíte, že když u sousedů vaří něco dobrého, ví o tom celý dům.

Také vás nikdo neoblafne, když se pokouší do jídla propašovat přepálenou cibulku. Je to cítit nosem a samozřejmě i v chuti. No a některé restaurace dokážou odradit případného návštěvníka již na ulici, když se z upatlaného kuchyňského větráku line odporný zápach mnohokrát přepáleného tuku.

turisté

Slovutný Karel Čapek byl sedmkrát nominován na Nobelovu cenu za literaturu. Napsal třeba Krakatit, Bílou nemoc, Dášeňku, čili život štěněte nebo Válku s mloky – ovšem také napsal, že „v Praze páchne každá ulice jinak“. A to platí i dnes.

Já si jen přeji, aby vůně, které v pražských i jiných českých ulicích spoluvytvářejí restaurace, byly příjemné našim nosům, aby vzbuzovaly libé pocity a lahodily našim chuťovým pohárkům. Hned nám bude lépe chutnat!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio