Boj s nadváhou je nefér. Říká se, že malé bříško budí důvěru, píše Pavel Maurer

2. červenec 2016
Glosa Pavla Maurera

Mě už ten boj s nadváhou přestává bavit! Je to vlastně velmi nerovný zápas a taky je to celé trochu nefér. Nevidím v té válce s nadbytečnými kily žádné ústupky na druhé straně ringu!

Já se snažím, co můžu, jím jenom zeleninu, chodím pěšky alespoň 3 kilometry denně, bůček, případně vepřové výpečky se zelím, si dávám maximálně jedenkrát za 2 měsíce, i když tuhle delikatesu úplně zbožňuji.

Chleba namazaný sádlem a hořčicí s kyselou okurkou jsem neměl nejméně 2 roky a jitrnice, jelita, prejt – to už znám prakticky jenom z obrázků. Pak také například svíčkovou na smetaně nebo gulášek se šesti, to si dávám v nejlepším případě jednou za rok, a to většinou hlavně z výzkumných důvodů. To abych mohl posoudit, zda se naše typická domácí kuchyně trochu vylepšila nebo odlehčila.

V létě miluji lečo, ryby, pálivá indická jídla, saláty lehce zakápnuté citrónem a olivovým olejem, případně balsamikem. Mám rád dobře uleželé sýry – jen tak bez chleba, ale vhodně spárované s bílým, růžovým nebo těžkým červeným vínem. V horku mi chutná zelený hrášek, rybíz, chladné španělské gazpacho a salmorejo nebo balkánská studená polévka tarator. Osvěžující jsou také tzatziky, řecký salát a arabský tabbouleh z čerstvé petrželové natě!

To jsou některé delikatesy do teplých dnů, které musíte vyzkoušet. Přiznávám, že v krajích, kde je pořád hrozné vedro, se domorodci pochopitelně necpou jen zeleninou a netučnými pokrmy. Dokáží zakousnout solidní kus masa. Možná jste někdy ochutnali bosenskou kozu na rožni, kavkazský šašlik, srbskou pljeskavicu s ajvarem, suvlaki nebo jordánský mansaf – tedy skopové maso v jogurtu.

Pečený bůček s jablečnou omáčkou

Jenže oni v těch horkých krajích dokáží i ty těžké a hutné gastronomické „flákoty“ nějak kouzelně odlehčit. Bylinkami, cibulí, vínem, nebo možná i tím, že nejedí v poklusu, ale jejich oběd trvá klidně 3 až 4 hodiny, nepospíchají u něj, povídají si, prostě si to užívají a v klidu také zažívají.

No a s nadváhou – s tou si v těchto krajích, kde občas trávíme dovolenou, nedělají vůbec žádné problémy. Oni se spíš drží tradiční filosofie, že malé bříško budí důvěru. A vypadají přitom většinu docela dost šťastně!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio