Britové vaří nejlépe na světě, ale radši ochutnejte speciality z bývalých kolonií, doporučuje Pavel Maurer

7. srpen 2017
Glosa Pavla Maurera

Až se rozhodnete navštívit Velkou Británii, zemi, která tak trochu je i není v Evropě, bude těžké si dopředu rozmyslet, jaké speciality ochutnáte. Všechny tamní dobroty, které si vybavuji, patří spíše do kuchyně francouzské, italské, japonské nebo indické. Tu dělají skvěle! Ale, že bych vám nabídl jejich klasický pokrm: fish and chips, to se mi ani moc nechce.

V Británii je totiž úplně nejzajímavější, že největší lahůdky pocházejí z bývalých kolonií království, nad nímž údajně slunce nikdy nezapadá. Tak to zaprvé. A pak je také velmi zajímavé, že nejslavnější kuchaři na světě jsou kupodivu - ne Francouzi nebo Italové, jak by se dalo očekávat - ale Angličan Jamie Oliver a Skot Gordon Ramsay. Ti se v televizi, ve svých knihách i ve svých prestižních restaurantech proslavili vším možným, jenom ne typickou anglickou nebo skotskou kuchyní. Nicméně, pokud budete mít možnost některý z jejich mnoha podniků osobně navštívit, vřele to doporučuji.

Další pozoruhodná informace pro putující gastronauty je, že především ve větších městech můžete ochutnat tu nejúžasnější indickou, pákistánskou, čínskou, pacifickou i karibskou kuchyni.

Typicky místní, anglická specialita bílý puding nebo černý (black) puding není sladký, ale je to něco jako náš prejt z jitrnice a jelita. Konzervativnější Britové to moc rádi snídají, spolu s vejci, smaženými houbami, grilovaným rajčetem a typickým chlebovým toustem. Některé lepší restaurace si zakládají na tom, že vám trojúhelníkový toust servírují na horkém kovu, takže vám hned nevystydne. Co se týká čaje, asi nemusím popisovat, že v ostrovní říši stále funguje čajový rituál o páté a přípravě čaje je věnována velká pozornost.

V britské restauraci se nikdy netvařte, že je vám něco jedno. Obsluha ocení váš zájem a věnuje vám více pozornosti. Ptejte se na každou podrobnost v jídle, nechte si vysvětlit, co je v klobásce a nebo, zda pečená jehněčí kýta pochází z Anglie, Walesu, Skotska, nebo snad z Nového Zélandu. Jejich chuť, ale i cena se totiž mohou dost značně lišit.

Pokud půjdete v Anglii, Skotsku nebo v Irsku na pivo, musíte se bez jakéhokoliv ostychu protlačit k pípě a pořádně si zakřičet o svůj oblíbený žejdlík. Počítejte s tím, že pivo se tu však tradičně čepuje bez pěny. Ale věřte, že na výběr jich tu je tolik, až se vám hlava zatočí.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio