Brutální objem masa a konzervativní lékaři? To má ke zdravé stravě hodně daleko, říká Pavel Maurer

21. září 2014
Glosa Pavla Maurera

Jíte maso denně, jednou za čas, nebo snad vůbec? K vám všem se obrací Pavel Maurer. Potřeba masité stravy je sice podle něj individuální, ale nezapomeňte na to, že Češi obsazují přední příčky ve výskytu rakoviny tlustého střeva.

Nemám vůbec nic proti vegetariánům. V mnoha ohledech mají mé sympatie, nicméně si myslím, že maso jíme jako homo sapiens odjakživa. Jsme přece všežravci!

Nedokážu si představit, že by pračlověk vylezl z jeskyně a meditoval nad tím, zda si ten den dá raději mamutí pečené kolínko, nebo zůstane pouze u ovoce a kořínků. Jedlo se to, co bylo k mání. Nejen v pravěku, ale i ve středověku byli naši předkové vděční za každý kus žvance.

Vegetariánství může být rozhodnutí psychické, může to být móda, u východních národů náboženství. Třeba v miliardové Indii je větší část populace vegetariánská. Celý jejich systém zemědělství a gastronomie je prý nejvíc na světě připraven na případnou „masnou“ krizi. Indové dobře vědí, že vykrmení zvířete je mnohonásobně nákladnější než pěstování rostlin.

Čtěte také

Byl jsem přítomen debatám, kdy se dětští lékaři, představitelé různých zdravých životních stylů a odborníci na výživu vzájemně ubíjeli argumenty, co máme jíst. Kde je pravda? Musí děti bezpodmínečně jíst maso, aby byla zachována jejich harmonická výživa a růst?

Poslední světové výzkumy tvrdí, že to není tak jednoznačné. V Česku však stále panuje mnoho bludů o nezbytnosti masa pro správnou výživu, které navíc přiživují konzervativně založení lékaři.

zelenina

Brutální objemy masa, které zkonzumuje průměrný Čech, mají ke zdravé a vyvážené stravě hodně daleko. To potvrzují přední příčky ve výskytu rakoviny tlustého střeva a kardiovaskulárních chorob v naší zemi.

Vegetariánské i veganské restaurace dnes můžeme najít v celé naší republice. Ovšem bezmasá nabídka v klasických restauracích bývá většinou poměrně chudá a nenápaditá – smažák, oschlý salát, ovocné knedle.

Nevím, co jedli a jedí slavní vegetariáni, třeba Steve Jobs, Claudia Cardinalová, Leonardo da Vinci, Albert Einstein, Anthony Hopkins, Franz Kafka, Paul McCartney, ale i takoví tvrďáci jako Ozzy Osbourne nebo agresivní boxer Mike Tyson. Každopádně to dotáhli bez masa dost daleko!

Čtěte také

Martina Navrátilová mi jednou říkala, že její vegetariánství je nejen o chuti, ale také o vnitřním přesvědčení. Na druhé straně mi přiznala, že když musela ve své kariéře ustát grandslamový trunaj, občas si její tělo o kus masa řeklo. Já jsem si s ní jednou dával v Praze šunkofleky. A to byste viděli, jak jí chutnaly!

Osobně jsem na straně přirozeného výběru a jím to, na co mám chuť. Navíc jsem přesvědčen, že každý z nás má trochu jiné potřeby. Někomu stačí maso jednou týdně, tělo jiného dokáže existovat úplně bez masa a další jej musí mít každý den. Je to jen na vás!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio