České hovězí míří do Kanady. Zasáhla neviditelná ruka trhu, nebo jsme tak levní? ptá se Pavel Maurer

24. říjen 2015
Glosa Pavla Maurera

Na českém hovězí si nově budou pochutnávat Kanaďané. Radujete se, že se tak podpoří vývoz českých výrobků? Gastronaut Pavel Maurer však jen krčí rameny. Skutečně se Kanaďané neobejdou bez našich stračen?

Předevčírem jsem si přečetl informaci Státní veterinární zprávy, že naši zemědělci mohou nově vyvážet hovězí maso a produkty z hovězího do Kanady. Česká republika se tím zařadila mezi 19 členských států Evropské unie, které získaly oprávnění obchodovat hovězí s touto severoamerickou zemí.

Asi bych měl být na tento náš úspěch hrdý, že? Ale nejsem. Padly na mě spíš chmury. Byl jsem v Kanadě jen jednou, ale věřte mi, že je to opravdu hodně daleko. Jakou cestu bude muset urazit naše svíčková, loupané plecko nebo nějaký derivát z rohoviny!

Jen si představuji, jak býček putuje: z pole do kravína, z kravína na jatka, odtud tirákem do logistického centra, pak asi náklaďákem nebo vlakem do nějakého evropského přístavu, lodí přes oceán, následně zase autem nebo vlakem a snad už jen několik málo přestupů než přistane v nákupním košíku a posléze v podobě steaku či hamburgeru nějakému Kanaďanovi na talíři.

Čtěte také

Česká stračena balí kufry do Toronta

Nedokážu si představit, že takzvaná „neviditelná ruka trhu“ tohle všechno dokáže ekonomicky vysvětlit. Moje domácí kupecké počty neumí pochopit, že když sečtu cenu benzínu, nafty, lodí, přístavů, vlaků, zničených silnic, havárií na přecpaných dálnicích, platy všech těch šoférů, jeřábníků, námořníků a trajektů, tak i v tom velkém množství bych spíše řekl, že kus českého hovězího v Kanadě musí stát nejméně tolik, jako když si koupím malý skútr. Kdo to všechno zaplatí?

A to samozřejmě nezapočítávám vliv na životní prostředí, tedy kolik výfukových plynů, spáleného paliva a elektřiny stojí steak plující přes oceán. Copak v té obrovské kanadské zemi nemají krávy? Nebo my jsme tak pod cenou, že se to zdánlivě vyplatí? Tomu doopravdy nevěřím!

Toronto, město

Zástupci Státní veterinární správy se určitě snaží, jsou šikovní a dělají, co můžou. Podařilo se jim zařídit vývoz našeho vepřového masa a výrobků z vepřového masa do Japonska. Mléčné výrobky zase můžeme dovážet do Chile. Pracuje se také na vývozu našich dalších surovin do Číny, do Peru a možná i na Mars. Ale je to zapotřebí?

Trochu mi z toho všeho jde hlava kolem. A tak si půjdu dát argentinský steak do jedné restaurace na rohu Vršovic a budu přemýšlet, proč mi nestačí česká stračena. Jenže ta není k mání. Balí si totiž kufry na výlet do Toronta.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio