Chcete se dožít vysokého věku? Tohle vám radí Pavel Maurer

7. červen 2014
Glosa Pavla Maurera

Česnek, sójové boby nebo snad petrželová nať? Myslíte, že něco z toho vám dopomůže k dlouhověkosti? I nad tím se zamýšlí gastronaut Pavel Maurer.

Kdo z nás by nechtěl žít věčně? Nebo alespoň hodně dlouho? Prozradím vám něco o jídle a dlouhověkosti. Věřte, že to je téma, které zajímá všechny lidi na naší planetě. Jak se dožít vysokého věku a odejít z našeho světa co nejpozději?

Naši křehkou tělesnou schránku ovlivňuje mnoho faktorů. Lékaři mi jistě dají za pravdu, že je moc důležité, jak jsme na tom geneticky, v jakém prostředí a vůbec jakým životním rytmem žijeme. Významné je i pozitivní myšlení. Všichni dohromady se také bez debat shodneme, že jídlo a pití zásadně působí náš věk a vůbec život jako takový.

Čtěte také

Nechci používat žádné statistické údaje, ale vzpomeňte si namátkou, kde se nacházejí nejstarší občané na světě. Často se jedná o země jako třeba Gruzie, Japonsko, Řecko, Francie, Bulharsko. Proč asi? Myslím, že se tam dobře jí, je tam příznivé počasí a celkem klidný životní rytmus. Tedy mimo velká města.

Například japonský pokrm nattó, což jsou fermentované sójové boby, je i odborníky považován za jídlo dlouhověkosti. Někdo zase nedá dopustit na česnek. Náš slavný lidový léčitel farář Ferda doporučoval denně sníst hrst petrželové natě. Rybáři zase uznávají některé speciální druhy mušlí.

Nattó

Když posloucháte ctihodné kmety vyprávět, co je jejich nejoblíbenějším jídlem, většinou se vše točí kolem zeleniny, ovoce, ryb, poměrně málo masa, a spíše vařené než pečené. Samozřejmě, život bez stresů, někdy sklenička alkoholu. Jedí domácí sýry, med, velmi málo živočišných tuků.

Zásadně se nepřejídají, dokonce bych řekl, že mnozí dlouhověcí mají spíše méně jídla. Nežijí v nadbytku, neutrácejí za nesmysly, jako jsou sladkosti nebo polotovary. A rozhodně se nepřecpávají přes míru! Návod na to, jak se dožít vysokého věku, je docela jednoduchý.

Nakonec bych se s vámi rozloučil citací jednoho amerického onkologa, který radí: „Vyhoďte všechny umělé vitamíny, pětkrát týdně si nalijte dvě deci červeného vína a v neděli se pořádně vyspěte!“ Tak takový recept si dám říct! Nezapomeňte si proto v neděli trochu přispat.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio