Chystáte se do Chorvatska? Nenechte si ujít mořskou okurku

17. červen 2017
Glosa Pavla Maurera

Mořská okurka je velmi zvláštní pochutina. Pokud se chystáte na dovolenou do Chorvatska, kde je jedno z nejkrásnějších a nejčistších moří v Evropě, tak tam, ale i jinde ve Středomoří tyhle okurky na mořském dně můžete občas zahlédnout.

Jsou tajemné, trochu odporné a na první pohled byste asi nevěřili, že se jedná o vyhledávanou delikatesu. Když ji rozříznete, vypadá jejich vnitřek jako struktura hovězího žaludku, jenže, když ji dobře připravíte, blanšírujete a naložíte, je to lahůdka, kterou se holedbá kdejaká michelinská restaurace.


Sumýši jsou známí svým překvapivým stylem obrany. Pokud se ocitnou v ohrožení, jsou schopni vyvrhnout na nepřítele část svých vnitřních orgánů, které útočníka zalepí a někdy i zabijí.

Mořské okurky neboli sumýši se vyznačují válcovitým, protáhlým a měkkým tělem a vypadají skutečně jako nějaké zašpiněné okurky. Kolem ústního otvoru mají mnoho chapadel, která se často ještě větví.

Živí se filtrováním planktonu nebo prostým požíráním sedimentů. Dýchání se uskutečňuje přes tzv. vodní plíce umístěné na prokrvené tkáni konečníku. Je to trochu nechutné, že?… ale poslouchejte dál..

Nebezpečí se ovšem netýká nás lidí. My jsme ve srovnání s nimi moc velcí. Když na ně omylem v moři šlápnete nebo sáhnete - připravte se však na dost slizký a nepříjemný zážitek. Věřte nebo ne, není to příjemné nejen pro vás, ale ani pro tu mořskou okurku!

Na talíři vypadají mnohem přitažlivěji

Tyhle celkem na pohled dost hnusné okurky - nemají mozek, ani kosti, ale mohou žít 5-10 let a dorůstat délky až čtyřicet centimetrů. Nikomu neškodí, jsou nenápadné a v gastronomii v posledních letech získávají na prestiži. Jsou nejen chuťově vynikající, ale například čínská medicína je využívá jako významný lék na mnoho zákeřných chorob.

Když tedy někdy potkáte mořskou okurku, nechte ji být pro ty, kdo ji rádi zakousnou k večeři nebo pro jiné, kterým tahle prapodivná okurka může pomoci vyřešit zásadní zdravotní problémy.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio