Člověk se nenarodil proto, aby se každý den cpal masem, myslí si Pavel Maurer

29. prosinec 2013
Glosa Pavla Maurera

Vánoce jsou za námi a nastává doba novoročních předsevzetí. Také si každoročně slibujete, že budete jíst méně a zdravěji? Gastronaut Pavel Maurer vám poradí, jak na to.

Máme za sebou Vánoce a nezadržitelně se blíží Nový rok. Předpokládám, že během uplynulých dnů většina z nás dělala všechno jiné, než co by se k tomuto svátku opravdu hodilo.

Mám na mysli, že jsme nakoupili hromadu zbytečných dárků, šíleli ve frontách na cokoli a nakonec to nejhorší – přejídali se tak ukrutně, že nastal čas novoročních předsevzetí.

Podle statistik z tohoto roku, který už pomalu končí, utratíme za potraviny v obchodech okolo dvou tisíc korun měsíčně za jednu osobu. A o Vánocích určitě ještě trochu víc. Nicméně stále platí, že 82 % lidí nakupuje potraviny podle ceny a polovina obyvatel pravidelně sleduje slevové letáky prodejců.

Čtěte také

Dále ze zajímavého průzkumu společnosti Cetelem vyplynulo, že pro 9 lidí z 10 je důležité, zda kupují kvalitní potraviny. Přesto jen každý pátý čte pozorně informace o jejich složení.

Myslím, že kvalitní potraviny nenakupujeme. A také si myslím, že se často odbýváme. Jsme unavení, krevní tlak i cholesterol nám lítají nahoru a dolů, trápí nás migrény i bolesti kloubů. Vše je odrazem hektického životního stylu a špatného stravování.

A stačí tak málo – ujasnit si, které potraviny nám nedělají dobře a proč, začít v jídelníčku výrazně omezovat cukr, sladkosti, výrobky s dlouhou trvanlivostí, sladké pečivo, bílou mouku, smažená a tučná jídla nebo uzeniny. Naopak je třeba zařadit to, co nám prospívá, především zeleninu, ovoce, semínka, správné tuky, ryby, celozrnné obiloviny, netučné a rostlinné bílkoviny, pravidelný pitný režim.

Čtěte také

Věřte mi, že člověk se nenarodil na tuto planetu, aby mu bylo přirozené cpát se každý den masem! Maso nám stačí jen dvakrát třikrát týdně, raději méně. A když už, tak kvalitní.

Věřte mi, že tohle předsevzetí není zdaleka tak finančně náročné, jak byste se mohli mylně domnívat. Jíst zdravě neznamená mít spoustu peněz, ale stačí mít rozum a trochu času na rozmyšlení o tom, co si vkládáme do svého těla.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio