Co přiznají výrobci potravin na obalech? Zamlčování se jim nevyplatí, připomíná Pavel Maurer

1. březen 2015
Glosa Pavla Maurera

Čtete někdy názvy výrobků, po kterých už automaticky saháte v supermarketech? Pavel Maurer často poctivě čte také složení a další informace uváděné na výrobcích. Některé obaly ho, jak přiznává, skutečně zaujaly.

Za posledních pár týdnů jsem nasbíral různé ústřižky a obaly od pečiva, které si nakupuji ve velkých supermarketech i malých prodejnách. Nabídka všech možných produktů je totiž na mou slabou paměť tak široká, že jsem si začal uschovávat do krabičky všechny značky, co mě alespoň trochu zaujaly nebo zachutnaly. Pak už jdu do obchodu najisto a netápu mezi novinkami zaplavujícími náš konzumní trh.

Baví mě číst popisky na produktech a přitom potraviny degustovat a zkoumat, jestli v nich opravdu je to, co výrobce slibuje. A také mě hodně baví, když cítím z názvů a titulků jasnou identitu, zapálení a lásku výrobce k vlastnímu produktu.

Namátkou uvedu, jaké útržky od obalů se nedávno sešly na mém stole. Například Mirečkovo pekařství nabízí makový závin. V popisku složení producent zdůrazňuje, že pšeničná mouka je celozrnná, rostlinný tuk stoprocentní a cukr hroznový. Červeným písmem jsou vyznačeny alergeny, ostatní je psáno černě. Vše je dostatečně velké, takže nemusím používat lupu.

Čtěte také

Další milý produkt je žitný chléb, který v Janově nad Nisou peče Koláčkova pekárna. Na obalu si přečtete složení: kvas z žitné mouky, žitná mouka, voda, dýňová, slunečnicová a lněná semínka, sůl, koření. Vše je jasné a chutné.

Vyšší kategorii finanční a nejspíš i léčivou obsazuje na mém stole ústřižek značky Psyllium, chléb Dr. Popova. Třetí generace této rodinné firmy vyrábí bylinné čaje, kosmetiku i potravinové doplňky. Za tajemným názvem se skrývá indická léčivá vláknina, která má blahodárný vliv na naše trávení. Pro chleba jistě důležitá složka, která může přitáhnout nejen vyznavače ájurvédy.

bábovka

A konečně poslední ústřižek mám z Pekárny Kabát. Jde o celozrnnou bábovku, která o sobě hrdě hlásí, že je vyráběna ručně, obsahuje semínka bohatá na omega-3 nenasycené mastné kyseliny, minerální látky a třtinový cukr.

Je mi to milé. Na všech zmíněných produktech se výrobci přiznávají ke své identitě, zanechávají telefony přímo na majitele a informaci o webových stránkách. Otevřeně říkají, co nabízejí. Věřím, že nehrají hru na nepřesné informace, dvojsmyslnou terminologii nebo zamlčování důležitých faktů. To se totiž v gastronomii nevyplácí.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio