Co všechno se ukrývá v kostce ledu? Část provozoven hrubě podceňuje hygienickou praxi

24. únor 2018
Glosa Pavla Maurera

Do míchaných nápojů jednoduše patří a často je přihodíme i do sklenice vody. Řeč je o uměle vytvořených kostkách ledu. Na jejich výrobu existují přísné parametry a ne vždy je provozovatelé restaurací a barů dodržují. Při výrobě se může leccos nepovést.

Přestože je venku dost zima, rád bych vám dnes pověděl něco o ledu. Samozřejmě nemám na mysli led, po kterém bruslíme na zamrzlém rybníku nebo náledí, po němž kloužeme na silnicích, ale myslím ten jedlý spotřební led, který je vyroben uměle a v podobě kostek nám jej občas někdo přihodí do míchaných nápojů nebo do sklenice s vodou.

On totiž není led jako led. I na něm se dá leccos zkazit. Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce se v minulém roce zaměřili na kontrolu mikrobiologických požadavků u nabízených pokrmů, surovin a kuchyňských a výrobních zařízení. Cílem kontrol bylo ověřit, zda přítomnost patogenních organismů nepřekračuje povolené limity.

A světe nediv se, překračuje! Mezi sledované parametry náležel i výskyt bakterií Listeria monocytogenes, Salmonella, Escherichia coli, noroviry, hepatitida A a další patogeny. Že nevíte, co to všechno je za prapodivná jména? To nevadí, každopádně jsou to různé bakterie, které vůbec nedělají dobře našemu trávicímu ustrojí.


Výsledky kontrolní akce ukázaly, že významná část provozovatelů hrubě podceňuje hygienickou praxi při výrobě ledu do nápojů a také dezinfekci samotných výrobníků ledu. Téměř polovina hodnocených vzorků ledu nesplňovala požadované hygienické a zdravotní limity.

Inspektoři vzorky ledů do nápojů odebrali v restauracích, pivnicích, barech, cukrárnách, rychlém občerstvení, hernách a dalších provozech společného stravování. Přistižené podniky samozřejmě dostaly pokutu a jsou povinny okamžitě odstranit závady. Jenže co máme dělat my - hosté? Máme zkoumat každou kostku ledu? A jak to máme proboha udělat, abychom nespolkli nějakého mikroba nebo zákeřnou bakterii? A jak máme poznat, které bakterie nás zocelí a které naopak porazí?

No, my to rozhodně sami nezjistíme a co se týká inspektorů a kontrolorů, tak ti určitě nemají šanci prozkoumat kvalitu všech podniků v zemi. Takže já si z toho beru jediné poučení: Pít co nejméně nápojů s ledem a poučení číslo 2: Zkusím věřit, že výstraha pokuty přinutí provozovatele dát si větší pozor a nebo budu tiše doufat, že spolu se špinavým ledem do sebe dostanu bakterie, jež moje tělo zrovna čirou náhodou postrádá a stanou se tak jakýmsi nedobrovolným očkováním a zocelením mého chatrného organismu! A k tomu mi tedy prosím dopomáhej Bůh!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio