Dáte si klasický půllitr piva, nebo nula celá čtyřicet sedmičku?

4. prosinec 2016
Glosa Pavla Maurera

„Vláda, která v naší zemi zdraží pivo, padne!“ Všichni jste určitě tuhle hlášku už někdy slyšeli. Jenže ono se to již dávno stalo! Všichni pivaři moc dobře vědí, jak to s cenami doopravdy je, jaké nejrůznější triky už byly na naše pivní spotřebitele nastraženy.

Jak se nenápadně zdražuje i v zemi, která má ve spotřebě piva jediné světové prvenství ze všech možných jiných disciplín. Ve spotřebě totiž, se svými více než 140 litry piva na hlavu ročně, jednoznačně vládneme už mnoho let celé naší planetě.

Avšak odměnou je pivařům pomalé a nenápadné zvyšování cen. Dokonce i některé sklenice jsou najednou menší než klasický půllitr. Já se s vámi chci podělit o nápis křídou na tabuli v jedné významné hospodě na Malé Straně v Praze. Nevěřil jsem vlastním očím, když čtu na tabuli napsáno křídou, že 0,47 litru piva stojí 39 korun (stejně jako obvyklý půllitr) a pak 0,27 (tedy malé pivo zvané třetinka) je za 29 korun.

Co je to, proboha, za míru? 0,47? To mi zůstává rozum stát. Už nepiji půllitr piva, ale nula celá čtyřicet sedmičku, tedy o 3 centilitry méně čepovaného piva než obvykle. Proč? Jeden důvod je prý ten, že jsou tu nějací práskači, kteří udávají hospodské, že čepují pod míru. A jde vůbec udělat dobré pivo s pěnou úplně přesně na míru? Je to trik, jak obrat zákazníka, nebo je to obrana hospodských, kteří čepují správně, profesionálně a nechtějí se dostat do problémů s udavači?

Spodně kvašené pivo typu ale

Budeme se v naší zemi žalovat kvůli pivu? Tradiční způsob v anglosaských zemích je vrchovatý pohár piva úplně bez pěny. Míra je přesná. Jenže to nám u nás doma nechutná. Takže kde je pravda? Mám si dát dobře načepované pivo, ovšem pouze 0,47 litru, tedy půllitr asi centimetr pod rysku, ovšem s krásnou plnou pěnou, nebo mám trvat na přesné míře a spokojit se s chutí natřikrát nacmrndaného moku?

Zdá se, že každý si nakonec trochu lízne. Výčepní na tom centimetříku pod míru určitě neprodělá. A když napíše na tabuli, že nečepuje půllitry, ale jen 0,47, tak se cítí bezpečně před případnou šťárou z obchodní inspekce. No a co my, milovníci našeho skvělého piva? My sice dostaneme svoji oblíbenou lahodnou, krémovou pěnu, ale pivo bude malinko pod míru.

Nebo snad chceme raději unavenou pěnu nebo skoro žádnou, ovšem přesně na rysku, jak to mají rádi ve Velké Británii nebo v Americe? Vždyť dobrá pěna – to je přece také pivo! Já se obávám, že pokud začneme kopírovat svět i v oblasti pivní kultury, tak brzy ztratíme i to jediné světové prvenství, co nám ještě zbývá...

autor: Pavel Maurer
Spustit audio