Do kina na jehně na levanduli nebo pečenou býčí oháňku? Febiofest nabídne Culinary Cinema s luxusní večeří

3. březen 2018
Glosa Pavla Maurera

Filmový festival Febiofest začíná už za necelé dva týdny. Na jeho návštěvníky kromě zajímavých filmů ale čekají i ty nevybranější pochoutky od nejlepších českých šéfkuchařů. Co propojuje luxusní restaurace a kina?

Návštěva kina dávno není pouze o filmovém zážitku. Popcorn, limonáda nebo chipsy už řadu let spoluvytváří atmosféru biografu. Už jste ale někdy v kině měli jehně na levanduli nebo pečenou býčí oháňku s černým lanýžem?

Naše doba nám nabízí neuvěřitelné možnosti. V kině se dnes nejen můžete cpát popcronem a srkat všelijaké slazené nekvalitní nápoje, šustit sáčkem s lupínky smaženými na těch nejlacinějších olejích, ale máte navíc skvělou možnost, že můžete beztrestně rušit svým chroupáním a mlaskáním a kraválem všechny okolní diváky, aby měli z filmu co nejvíc pohodový zážitek.


Blížící se filmový festival Febiofest už počtvrté v sekci Culinary Cinema nabízí projekce provázané s luxusními večeřemi. Ty mají pod záštitou šéfkuchaři z prestižních pražských restaurací Marek Fichtner a Marek Raditsch.

Ti nejbohatší a nejprotřelejší vlastníci kin dokonce nabízejí umocnění vašeho zážitku v podobě speciálních efektů: pohyblivá křesla, poryvy větru, mlhu či dokonce nejrůznější vůně. Takže, když třeba sledujete film, kde někdo smaží řízky, tak můžete v některých kinech i ucítit vůni těchto řízků nenápadně se linoucí zpod vašeho sedadla.

Já mám jídlo rád a taky mám rád filmy a jsem si úplně jist, že pokud je film dobrý, tak že se na ty dvě hodiny objedu bez pití, bez jídla i bez toho, aby se se mnou během filmového zemětřesení skutečně třásla i biografová židle. Naopak, to co mne baví, je třeba letošní nápad, se kterým přichází slavný filmový festival Febiofest.

Vůbec vás neobtěžuje zbytečnými efekty v kině, ale po projekci vybraných filmů s gastronomickou tématikou nabízí osobní setkání s prestižním šéfkuchařem. Ten, na základě filmové inspirace, připraví specialitku pro diváky, jimž během promítání určitě trochu vyhládlo. Tedy pokud se necpali nějakými jinými volovinami.

A tak si v březnu můžete osobně otestovat, čím se nechali naladit prestižní chefové Marek Fichtner a Marek Raditch. Oba pracují ve vynikajících a slavných pražských restaurantech a možná jste je viděli v televizní show MasterChef. Tak ti budou podávat jehně na levanduli, marinovanou řepu s fenyklovým želé, ravioly z tygřích krevet s estragonem, kafirovým aioli a pomerančovým prachem nebo pomalu pečenou býčí oháňku s černým lanýžem, ale též tataki z lososa, kachní prsa a mnoho dalších delikates.

Marek Fichtner při závěrečném servírování

Tomu já říkám kladný vztah k filmu. Pěkně se po kultuře filmové ponořit do kultury kulinární. Věřte, že si to užijete mnohem víc, než když se budete během filmu krmit pralinkami a smaženými bramborovými lupínky, které možná už vůbec nejsou ani z brambor a navíc dělají v puse hrozný randál!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio