Dodržujte pitný režim! A myslete i na ostatní lidi na světě, radí Pavel Maurer

25. červen 2016
Glosa Pavla Maurera

Otočíme vodovodním kohoutkem – a voda prostě teče. Tohle ale není samozřejmost pro miliony lidí na celém světě. Přitom právě teď, kvůli vysokým teplotám, je potřeba více než kdy jindy dodržovat pitný režim.

Začínají horka – a řekl bych spolu s meteorology – téměř tropická vedra. A tak se naskýtá otázka, zdalipak víte, že více než miliarda lidí na naší planetě nemá přístup ke kvalitním zdrojům pitné vody.

Ríkám to úmyslně, a vlastně se tak trochu sám za sebe stydím, protože zrovna večer jsem váhal, jestli si dám na závěr týdne jedno orosené pivo, nebo raději bublinky, nebo spíše osvěžující vychlazené bílé víno a vodu.

Byl jsem v té chvíli rozšafný, marnotratný, a z hlediska globálního nedostatku vody také asi dost bezohledný. Jenomže mám se každý den postit a bičovat si záda karabáčem za to, že mne potkalo takové životní štěstí, že nemusím šetřit vodou?

Mám mít výčitky svědomí, že v naší malinké zemičce je vlastně všechno k jídlu a pití, co si můžeme přát? A ještě navrch k tomu všemu kulinárnímu blahobytu, že v naší české kotlině nám nijak zvlášť nehrozí tornáda a uragány, smrtící vlny tsunami, a ani tady za posledních několik 1000 let nejspíš nebylo žádné zemětřesení?

Čtěte také

Otočíme kohoutkem – a teče skvělá voda. Možná je někdy trochu cítit chemickým čisticím prostředkem, možná se také někdy přihodí nějaký problém ve vodovodním potrubí, ale pořád to máme relativně pod kontrolou.

Není to asi férové srovnání, ale vězte, že několik milionů lidí každoročně umře kvůli tomu, že nemají žádnou vodu, anebo že je totálně znečištěná. Tak to slyšíte, chtěl jsem vám vyprávět o lehkém letním nealko pivu, o pivu s citronem pro cyklisty, o šampaňském a šumivém vínu vůbec, o vinném stříčku, hořkém čaji, o mátové limonádě a také o různých dalších koktejlech a nápojích, co se hodí do těchto teplých dnů.

Pomerančová šťáva, pití, ovoce, zdraví, drink (ilustrační foto)

Ale nakonec tu káži jako nějaký mravokárce o globálních vodních problémech. A tak se jen, prosím, na mne nezlobte a zamyslete se, až vám budou čepovat oblíbenou značku piva, nebo až budete jako já váhat, jakým skvělým nápojem si zpříjemníte žízeň, tak si alespoň na zlomek vteřiny v tom horku vzpomeňte, že existuje stále pár možností, jak můžeme každý z nás dát trochu napít i ostatním lidem na světě.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio