E621, E460 a E415 s příchutí kebabu. Ptejte se, co je uvnitř, nabádá Pavel Maurer

30. duben 2017
Glosa Pavla Maurera

Před měsícem přistihla Státní veterinární správa podvodníky, kteří používali zakázané ingredience pro přípravu kebabu. To je typická a velmi žádaná turecká pochoutka a když je dobře připravena, chutná skvěle. Nejlepší je kebab z telecího a jehněčího masa, ale na ten narazíte jen zřídka.

Dovolím si odhadnout, že 97 procent všech kebabů, těch vonících opečených mas, která se točí na rožni kolem plynových hořáků, pochází z kuřat. Cena je nízká, produkt zavedený a relativně chutný. Obzvláště dobře chutná kebab, či gyros, když do něj přisypete nějaké zvýrazňovače chuti, stabilizátory, barviva, zahušťovadla, emulgátory a další kraviny či nežádoucí “éčka”. To se pak naše bříška můžou pomátnout radostí.

Pro vaši informaci - většina polotovarů pro přípravu kebabu k nám putuje z Německa, kde toto jídlo milují. Kebab je distribuován do různých bister, restaurací a pouličních kebabáren v podobě velké, hluboce zmražené šišaté koule masa, do níž je zapíchnuta kovová rožnící tyč, co se pak rovnou připevní ke klasickému vertikálnímu grillu.

Zmíněná inspekční šťára zajistila pouhých 250 kilogramů, tedy čtvrt tuny polotovaru pro přípravu kebabu, který obsahoval různé látky, jejichž použití pro tento druh produktů evropská legislativa nepovoluje. Jednalo se například o zvýrazňovač chuti E621, celulózu E460, stabilizátory E450 a E451, dále karagenan E407 a xantan E415. Zní to delikatesně, co říkáte?

Nebudu prozrazovat, které prodejny byly přistiženy, ale bylo to v Praze 1, 7 a 10. Spíš přemýšlím, kolik jich přistiženo nebylo a kolik tun těchto nežádoucích chemikálií jsme už do sebe nedobrovolně nasoukali? Také přemýšlím, jaký bych dal trest, kdybych byl soudce Ti a nebo Libuše na Vyšehradě. Myslím, že by postih byl velmi, velmi krutý. Připadá mi totiž, že když se někdo přímo a vědomě dotýká mého zdraví, zaslouží si podobnou odplatu.

A poradím vám, kteří jíte stejně jako já rádi kebab? Najděte si svého kebabáře, zkontrolujte si jej, dožadujte se informací a přemluvte jej, ať začne i on prověřovat své dodavatele, protože často možná ani netuší, co nabízí svým milým hostům.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio