Fazole, tmavé maso a víno v pokojové teplotě. Jaká jídla jsou vhodná pro chladnější období?

11. únor 2018
Glosa Pavla Maurera

Venku je zima, mráz, vítr, je sychravo, vlezlo a nevlídno. Ženy by neměly nosit krátké sukně a tenké punčocháče, i když to vypadá hezky. Muži pak lehkovážně rozepnuté bundy a býti jen tak halabala prostovlasí. Rukavice, čepice, či klobouky jsou docela v módě, tak proč je nepoužít? V restauracích a kavárnách nám již běžně nabízejí zázvorový čaj s medem na zahřátí. Tak teď už jen zbývá si zopakovat, jaká jídla jsou pro zimní období nejvhodnější.

Podle čínské doktorky Guo Li bychom měli jíst červené a černé fazole. „Nejdříve uvařit černé fazole, vypít odvar a pak přidat červené a vařit je dál ve vodě. Černé fazole jsou močopudné a odstraňují otoky. Do uvařené kaše můžeme přidat trochu hnědého cukru. Ledvinám, které jsou hlavním orgánem zimního období, odpovídá černá nebo alespoň tmavá barva naší stravy. Takže tmavé hovězí či skopové maso je v tomto období vhodnější než maso bílé.“


Fazole nebo maso tmavší barvy, to jsou podle čínské medicíny některé ze surovin, které jsou pro lidský organismus v zimě vhodné.

Jinak čínská medicína doporučuje konzumovat veškerou zeleninu a ovoce v teplém stavu, vařené, kompotované, konfitované, pečené. Žádné syrové saláty z takzvané čerstvé zeleniny! I hrušku bychom měli nejdříve povařit ve vodě, než ji sníme. Má to velký vliv na naše vnitřní teplo, kterého máme v zimě nedostatek.

Nechci vám tady motat hlavu s čínskými lektvary a takovými delikatesami jakými jsou třeba plátky mladého jeleního paroží lurong nebo vývarem z čínských datlí jujube (které mně osobně trochu smrdí a vůbec nechutnají), ale snažím se navrhnout ingredience pro nás snadno dostupné a běžné.

Pivo na sedmý schod

Určitě nám nebude dělat problém pít po ránu slanou vodu a večer vodu medovou, čímž podle čínské medicíny zabráníme šlehání patologického ohně v těle, následným zácpám a poruchám trávení. Naopak, vážená paní doktorka Guo Li se ve svých zápiscích nikde nezmiňuje, že bychom to měli přehánět s citrusovými plody, pomeranči a citróny. Je totiž známo, že nám otevírají póry v kůži a tak je nám pak venku ještě větší zima než bez takto získaného vitaminu C.

Já bych k tomu ještě přidal, že bychom měli pít hlavně teplé nápoje, když čaj, tak zázvorový, když víno, raději červené a v pokojové teplotě a pokud nevydržíme bez piva, tak raději sedmý schod…ty vymražené půllitry si nechme raději až na léto!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio