Glosa Pavla Maurera11. března  2017 v 13:17  

Fronty i v bistru, alkohol jen na řidičák, obrovské porce a spropitné, které vyprázdní kapsu

I v obyčejném americkém bistru se často bez rezervace neobejdete - Foto:  pixabay.com, Public Domain

I v obyčejném americkém bistru se často bez rezervace neobejdeteFoto:  pixabay.com, Public Domain

Na mnoha místech v Severní Americe vás zaskočí obří porce jídla. Někdy se to skutečně nedá sníst! No a k nim vám také servírují povinné gigaspropitné. To víte, někdo to plýtvání přece nakonec zaplatit musí.

Na účtence máte předtištěno, zda k vaší útratě ještě přidáte 18, nebo 20 nebo dokonce 22 procent spropitného. Číšníci se vás zeptají, jak vám chutnalo, ale i když nejste spokojeni, stejně to spropitné musíte odevzdat. 

V některých městech, 10 % spropitné znamená, že se vás personál přijde osobně zeptat, s čím jste nebyli spokojeni, že dáváte jen deset procent? Spropitné 15 % je signálem, že vše ušlo, a částka kolem 20 % vyjadřuje naprostou spokojenost. Dávat spropitné je v Americe v podstatě povinností hosta, stejně jako v Česku. 

Dalším specifickým rysem je, že jsou prakticky všude v restauracích fronty na stůl. Je to velká země a evidentně mají všichni pořád hlad. Ať je to drahý restaurant či obyčejný bufet, je celkem běžné, že musíte mít rezervaci, nebo počítat s tím, že budete v předsálí čekat na místo. 

Čtěte také: Jak omezit nekontrolované přejídání? Jez do polosyta, pij do polopita, radí Pavel Maurer

No a to největší ponížení nastává, když si chcete objednat třeba pivo nebo víno. Při prodeji alkoholu totiž v této svobodné zemi musíte ukázat občanku nebo pas. Zvláště pak v některých městech Spojených států vás prověřují s takovou důsledností, že je úplně fuk, jestli máte bílé vousy a hůlku. Musíte dokázat, že je vám nad 21 let a můžete si koupit alkoholický nápoj. 

Samozřejmě. Je to bezesporu velmi účinné opatření, které zmírnilo alkoholismus mladistvých, kriminalitu, hluk a násilnosti. To je bez diskuse. Američané, ovšem ve své, někdy až přehnané důslednosti, tohoto zákona rádi zneužívají, aby vás dostali do gastronomického i psychického záklonu. A to se mi nelíbí! 

Čekat v restauraci frontu na stůl, ukazovat občanku při každém nápoji a nakonec zaplatit dvacetiprocentní povinné spropitné za přehnanou porci jídla, kterou nemohu spořádat, to není můj šálek kávy. Myslím, že v Evropě to máme zařízeno přece jen trochu lépe. Zvláště v té střední. 

Autor:  Pavel Maurer
Pořad: Glosa Pavla Maurera  |  Stanice: ČRo Radiožurnál
Čas vysílání: sobota–neděle 12:10  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

 

Diskuse

Český rozhlas si váží názoru posluchačů a má zájem o korektně vedenou diskusi. Vyhrazuje si proto právo skrýt příspěvky, které odporují dobrým mravům, jsou xenofobní, porušují platné zákony, poškozují dobré jméno Českého rozhlasu, nebo mají reklamní charakter.

Návod na použití diskusního systému DISQUS naleznete zde.

 
tyto komentáře používají systém Disqus

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace