Gastronomická dobročinnost: 2 eura z každé prodané porce omáčky amatriciana na zemětřesením zničené Amatrice

3. září 2016
Glosa Pavla Maurera

Před několika dny zničilo silné zemětřesení malebné středověké italské městečko jménem Amatrice. Většina z nás sledovala deprimující záběry zkázy, slyšela statistiky mrtvých a raněných. Pojďme se, ve vší úctě a smutku, podívat na tuto katastrofu z pohledu gastronomického.

Město Amatrice, které dnes již prakticky neexistuje, dalo jméno světově proslulému pokrmu – pasta all'Amatriciana. Snědl jsem toto jídlo minulý týden se synem. Bylo vynikající, ale ještě více nás oba těšilo, že jsme tak mohli přispět z každé porce 60 korun na obnovu města Amatrice, jež dalo této pochutině jméno. Osvícení restauratéři se všude na světě totiž okamžitě rozhodli věnovat z každé prodané porce s omáčkou amatriciana 2 eura na zdevastované město, které vždy holdovalo skvělé gastronomii.

150 milionů eur měsíčně

Italské ristoranty, pizzerie či tratorie najdete téměř na celé naší planetě a tak jsem si, jen tak pro sebe, zkusil chvíli počítat. V Praze je hlášeno více než 350 italských restaurací, v celé republice jich bude minimálně jednou tolik, takže asi 700. V Evropě je nejméně 50 tisíc podniků vařících italskou kuchyni. Když každý prodá denně asi 50 porcí těstovin s omáčkou amatriciana nebo pizzy all'Amatriciana, vzniká zisk přibližně 150 milionů eur měsíčně.

Tedy skoro 4 miliardy českých korun, kterými by mohli evropští restauratéři spolu s námi všemi přispět za pouhý měsíc na pomoc zříceninám bývalého kulinárního města Amatrice. Za to už se dá něco postavit! Když jsem viděl ty smutné obrázky, to nebyly žádné honosné vily, ale starobylé domečky jako z karet.

Logo

Pomoc díky dobrému jídlu i vůli

Pokud by se „obměkčily“ i ostatní italské podniky na celém světě, kterých je neméně 400 tisíc (jenom v USA jich statistika uvádí přes 100 tisíc), pak by se dalo dohromady tolik peněz, že městečko, a možná i ostatní postižené vsi, by se mohly kompletně obnovit. A to jen díky výbornému jídlu a dobré vůli restauratérů.

To není špatná myšlenka. Pro vaši chuť uvádím původní recept na omáčku Amatriciana: rajčata, slanina, ovčí sýr pecorino, pepř. Stačí tak málo, co říkáte? Já říkám: objednejte si pastu all'Amatriciana pro Amatrice!. Určitě vám to zachutná!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio